dog-644111_1920

Ingezonden brief: Loslopende honden?

Ik blijf mij, óók buiten het broedseizoen om, verbazen hoeveel honden er loslopen in het plassengebied van Reeuwijk. Het grootste gedeelte van het plassengebied bestaat uit natuur- en stiltegebied. Ik ben dus van mening dat je hier met respect naar de natuur- en haar bewoners toe, mag recreëren. Losse honden horen dus niet bij dit plaatje! Denk aan alle watervogels, haasjes, zwanen, zangvogels en meer welke keer op keer de stuipen op het lijf worden gejaagd als er weer een hond hun kant op komt gelopen. En ja, alwéér ja, want niet alleen jouw hond loopt daar los maar op een rustige dag geteld zijn het er zomaar 100 die passeren!
Daar wij een van de gelukkige zijn die in dit mooie natuurgebied mogen wonen, zien we dus ook heel veel. Menig recreant doet zijn eigen ding, denkt aan zijn of haar eigen plezier en staat er verder waarschijnlijk niet eens bij stil ( wat ik tevens eigenlijk best egoïstisch vind). Ik hoop daarom ook met dit bericht een grote groep mensen te bereiken die zo in gaan zien, dat het niet gepast is om hier honden los te laten lopen. Ongeacht of deze nou wel of geen jachtinstinct hebben, wel of niet achter wilde beesten aan gaan of dat ze super onder appél staan.

Afgelopen week tijdens een rustige wandeling rond zonsondergang, zie ik helaas voor de zoveelste keer een loslopende hond op een nest afgestormd waar een weidevogel zat te broeden. De vogel en zijn eieren, hebben dit niet overleefd! Dat dit echt niet kan, staat als een paal boven water. Maar naast dit dagelijkse ritueel, want dat is wat het is, ontstaan er ook levensgevaarlijke situaties door loslopende honden. Fietsers die over de kop schieten omdat er plots een loslopende hond uit het riet komt zetten, een paard wat op hol schiet omdat er een Bouvier in zijn achterbenen hangt en maar blijft aanvallen of een auto die haast de waterkant in schiet om een loslopende hond te moeten ontwijken. Er is in het Reeuwijkse hout een prachtig stuk natuur aangewezen waar je hond vrij uit mag rond rennen en ravotten en tevens nog een verfrissende duik mag nemen.

In de wintermaanden mag de hond zelfs los op het recreatie strandje! Of we hier nu komen om te wandelen, fietsen, hardlopen, paardrijden, fotograferen, we willen allemaal genieten van deze mooie omgeving dus laten we dat dan wél met respect naar de natuur- én elkaar toe, doen! Ben je dus echt een natuur- en dierenliefhebber? Houd je hond dan aan de riem!

Foto: Afbeelding van LaBruixa via Pixabay 
Door: Chantal de Munnik

 

 X