verkeer3

10.898 boetes in 2018 in Bodegraven-Reeuwijk

Vorig jaar zijn er in Bodegraven-Reeuwijk 10.898 boetes uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De meeste boetes waren verkeersboetes. In heel Nederland zijn in totaal 9,4 miljoen boetes verstuurd.
Nadat RTL eerder deze week al berichtte over de landelijke boetes, dook gemeenteraadslid Robin Kersbergen in de cijfers van Bodegraven-Reeuwijk. Van de 10.898 boetes in onze gemeente was 98,8% een verkeersboete, waaronder 8.898 boetes vanwege de snelheid. Met name de A12 ‘scoort’ flink. “Van alle boetes die in Bodegraven-Reeuwijk zijn uitgedeeld, is 79,9% voor een snelheidsovertreding op de A12”, aldus Kersbergen. Maar liefst 76,8% van de snelheidsboetes is voor kleine overtredingen van 10 kilometer per uur of minder. Buiten snelheid zijn er met name veel boetes voor fout parkeren uitgedeeld. Tegenover het hoge aantal boetes op de A12 staan opvallend weinig snelheidsboetes binnen de bebouwde kom: in totaal slechts 22 bekeuringen.

Hoe is het grote aantal aan verkeersboetes te verklaren? “Snelheidsovertredingen op de snelweg zijn relatief makkelijk qua handhaving, omdat vrijwel alles automatisch wordt verwerkt. Met een statief naast de snelweg en 90.000 passanten per dag kan de teller snel oplopen, er zit immers nauwelijks werk in een extra boete. Dat ligt anders bij de BOA’s, die per bekeuring veel tijd aan onderzoek en papierwerk kwijt zijn voor zaken als afval of hondenpoep”, aldus Kersbergen.

Er waren verder 21 boetes in de categorie Wetboek van Strafrecht, waaronder 11 voor mensen die geen identiteitsbewijs kunnen tonen wanneer daar naar gevraagd wordt, en 8 voor openbare dronkenschap. Verder zijn er nog 8 milieuboetes en 26 boetes op het water, voor bijvoorbeeld te hard varen. 

De 10.898 boetes in Bodegraven-Reeuwijk waren minder dan in omliggende gemeentes Waddinxveen (14.243), Alphen aan den Rijn (106.129) en Woerden (49.772). Het waren er weer beduidend meer dan in Oudewater (512) en Nieuwkoop (837). Wat in deze een opvallend gegeven is, is dat de gemeentes met meer boetes dan Bodegraven-Reeuwijk vaste flitspalen hebben, en Bodegraven-Reeuwijk, Oudewater en Nieuwkoop niet. Waar de precieze verschillen zitten is echter niet uitgezocht.

Bron cijfers: CJIB, RTL Nieuws

Door: Anne van Schothorst

X