Column: Er is er een jarig

Vandaag is Sinterklaas jarig.
Traditioneel vieren we dat een dag eerder, op pakjesavond, maar vandaag viert de goedheiligman, in besloten zwarte pietenkring, zijn verjaardag zelf.

Afgelopen week kwam ik de Sint op school tegen en het viel me op dat de man toch wel ouder wordt, zeker in zijn gezicht. Logisch natuurlijk, dat het is het enige onbedekte lichaamsdeel van de man.

Eigenlijk is het knap! De man bestaat al jaren, zo niet eeuwen, maar toch lijkt het of de jaren nooit gaan tellen. Maar nu ineens dus wel. Dat bleek eens te meer toen ik vroeg hoe oud hij nu eigenlijk was. Zijn diepe rimpels werden nog dieper en met een zucht moest hij bekennen dat hij het niet wist. “Ik ben al zo oud dat ik mijn leeftijd niet meer weet!”

Een politiek correct antwoord natuurlijk, net als op mijn vraag of hij nog ouder was dan de weg naar Rome. “Als u weet hoe oud die weg is dan komen we een eind in de richting mijn leeftijd!” Tja, een schijnheilig antwoord.

Even googelen en we weten zijn sterfdag, 6 december 342.

Nu wordt bij heiligen altijd de sterfdag gevierd omdat dit de dag is van hun wedergeboorte en dus vieren we op 6 december de verjaardag van Sinterklaas terwijl dat eigenlijk zijn sterfdag is, maar dan opnieuw geboren..

Afijn, Sinterklaas is vandaag als het goed is dus 1673 jaar oud geworden. Dat is oud, heel oud!

Zelf ben ik overmorgen jarig en dan wordt ik 59. Nog niet zo heel oud dus. Hoewel, in dagen geteld zijn dat er al 21.549!

Ach, vergeleken met Sinterklaas valt het nog mee, het is tenslotte maar net hoe oud je jezelf voelt. In mijn geval is dat nog echt nog geen 59…

IMG_1838

Door: Ruud Kooistra

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie