Green_apple

Column: Krachttraining

Bij krachttraining denken mensen vaak gelijk aan zware gewichten en grote spierballen, maar het is zo veel meer dan dat. Krachttraining is er in verschillende vormen, zo kun je trainen met materiaal (vaak dumbells en halters) maar ook met je eigen lichaamsgewicht. Je hebt statische kracht waarbij je op duur traint, je hebt explosieve kracht waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan sprongkracht, je kunt trainen om je maximale kracht te vergroten of je kunt het uithoudingsvermogen van je spieren trainen. Krachttraining is dus ontzettend breed en essentieel voor een sterk en fit lichaam.
Krachttraining heeft vele voordelen. Zo zorgt het onder andere voor stevigere pezen en ligamenten (bindweefsel om een gewricht) waarmee je minder vatbaar bent voor blessures. Ook het herstel van een eventuele blessure gaat sneller bij mensen die aan krachttraining doen. Krachttraining vergroot je spiermassa waardoor je vetpercentage daalt en je metabolisme (verbranding in rust) omhoog gaat. Verder zorgt krachttraining voor het versterken van je botten en vertraagt het het proces van botontkalking op oudere leeftijd.

Conclusie: Krachttraining is essentieel in het plaatje van een gezond en fit leven en heeft vele voordelen voor jonge mensen en wordt steeds belangrijker naar mate je ouder wordt. Door de grote diversiteit aan krachttraining is het in vrijwel iedere sport en in ieder trainingsschema toepasbaar. Raadpleeg hierbij een deskundige voor de juiste vorm en bijbehorende technieken.

Door: Christa Belt en Kim de Vor

 

 

 There are no comments

Add yours

X