Zustertuin4 (1 van 1)

‘Konijnenplein’ beste dierenwelzijnsproject kinderboerderijen

Beheerder Mariëlle Spijker van Kinderboerderij De Oude Zustertuin in Bodegraven heeft vanmiddag de Ida Zilverschoonprijs 2015 in ontvangst mogen nemen. Een geldprijs van € 2.500,- die uitgereikt wordt voor het beste dierenwelzijnsproject. Mariëlle Spijker kreeg de prijs overhandigd van TV-dierenarts en bestuurslid van Stichting Ida Zilverschoon Henk Lommers.
De prijs is te danken aan het Konijnenplein waar konijnen beter “konijn kunnen zijn”. Henk Lommers: “Het is mooi om te zien hoe dierenwelzijn leeft op de kinderboerderijen. Konijnen zijn sociale dieren, die horen niet in kleine hokjes. Daarom is het juist zo mooi om deze prijs hier voor dit project te mogen overhandigen.”

Beheerder Mariëlle Spijker vult aan: “Het Konijnenplein is goed gelegen aan de speeltuin en dichtbij bij het veld midden in De Oude Zustertuin. Veel bezoekers komen dan ook een kijkje nemen bij de konijnen. We werken in Bodegraven voornamelijk met vrijwilligers. Met het gewonnen geldbedrag gaan we de dierenverblijven van de cavia’s en kleine knaagdieren vernieuwen. Nu zijn we alleen nog op zoek naar vrijwilligers die dit kunnen realiseren.”

Konijnenplein 

Het konijnenplein bestaat nu anderhalf jaar. Op de plaats waar nu een plein is, waren eerst stellingen met konijnenhokken. De konijnen hebben in hun nieuwe verblijf nachthokken gevuld met stro en zaagsel en de ingang lijkt op een holletje. Ze hebben een groot plein van tegels waar ze op kunnen rennen, springen en liggen. Er is een zandbak om lekker in te graven en een afdak, zodat ze in de schaduw of beschut van de regen kunnen liggen. Kortom: ze hebben allerlei mogelijkheden en hoeven zich niet te vervelen.

De Oude Zustertuin heeft bereikt dat de dieren het enorm naar hun zin hebben. Ze kunnen hun groepsgenoten opzoeken, maar ze kunnen ook even ergens alleen de rust opzoeken. De dieren kunnen allemaal apart slapen, maar ook bij elkaar. Ook wordt het plein veel gezien door bezoekers van de kinderboerderij en daardoor zien ze welke behoeften een konijn heeft.

Niet vernieuwend maar wel een grote verbetering

Door een jury van kinderboerderijen werden uit alle inzendingen twee projecten genomineerd, waaronder ‘Konijnenplein’. Het bestuur van de Ida Zilverschoonstichting heeft uit die twee nominaties de winnaar gekozen. Henk Lommers: “Het is mooi om te zien hoe dierenwelzijn leeft op de kinderboerderijen. We vonden alle twee de nominaties erg goed en hebben flink gediscussieerd met het bestuur, maar uiteindelijk is het project van De Oude Zustertuin als winnaar uit de bus gekomen. De doorslag hierbij is dat de bezoekers kunnen zien welke behoeften een konijn heeft. Hierdoor is het is een goed voorbeeld hoe thuis konijnen gehouden moeten worden. Dus niet alleen in een kooitje. Dit is het project wat wij graag belonen met € 2.500,- !”. Volgens beheerder Mariëlle zal het geldbedrag gebruikt gaan worden om de verblijven van de cavia’s en kleine knaagdieren te vernieuwen.

Vervolg Ida Zilverschoonprijs in 2016

Vanwege de hoge kwaliteit van de inzendingen en de positieve inzet van de kinderboerderijen, wil de Ida Zilverschoonstichting in het najaar van 2016 een vervolg geven aan de Ida Zilverschoonprijs voor kinderboerderijen. Dit als extra stimulans voor kinderboerderijen om aandacht te blijven besteden aan dierenwelzijn en hier ook een leuke beloning voor te krijgen. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd via vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland.

Over Stichting Ida Zilverschoon

De Stichting Ida Zilverschoon (SIZ) is een particuliere stichting die geldprijzen ter beschikking stelt voor (Nederlandse) personen of organisaties die zich in bijzondere zin positief hebben onderscheiden op het gebied van de bescherming van dieren en/of het voorkomen en bestrijden van dierenmishandeling. In 2014 is er voor het eerst een prijs uitgereikt aan een (diervriendelijke) kinderboerderij.

Zustertuin2 (1 van 1)

Zustertuin3 (1 van 1)

Zustertuin4 (1 van 1)

 

 

 

 

 

 

There are no comments

Add yours

X