NLdoet in Bodegraven-Reeuwijk

Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2016, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.
Hieronder een overzicht van de klussen in Bodegraven-Reeuwijk.

Verwendag met muziek en dans voor

Tijdens de verwendag voor senioren kunnen senioren uit onze gemeente op een laagdrempelige manier kennismaken met muziek en diverse bewegingsactiviteiten. Het brengt mensen op een prettige manier bij elkaar. Kortom een leuke reden om de deur uit te komen. Senioren krijgen tevens informatie over bewegingsaanbod, muziekbeleving.

Opknappen binnenverblijf varkens en konijnen

Het binnenverblijf van de varkens en konijnen moet worden opgeknapt. In de huidige situatie nodigt het bezoekers niet echt uit om hier naar binnen te gaan. Door het op te knappen (schoonmaken / schilderen) willen we het een toegankelijkere uitstraling geven. Daarnaast zijn er diverse klussen die jaarlijks terugkeren om de Oude Zustertuin weer schoon, fris en veilig te hebben voor het nieuwe seizoen. We hopen dat het binnenverblijf voor de varkens en konijnen is opgeknapt. Daarnaast zou het mooi zijn dat met vele handen werk gedaan kan worden waar de vaste vrijwilligers niet aan toe komen.

Buurtmoestuin

Met elkaar (buurt, school en ouderen) het nieuwe moestuinjaar inluiden. Aangezien op het braakliggende terrein naast ons nieuwbouw wordt gerealiseerd en het bouwterrein wordt afgezet met bouwhekken, willen we met elkaar een eetbare haag planten langs deze hekken. Ook moet een geul gegraven worden om de waterhuishouding te reguleren. Een mooi dichte haag met allerlei eetbare bessen. Wanneer we werken in de tuin, kunnen we snoepen uit de haag. Ouderen gaan samen met kinderen uit groep 5 van de omliggende basisscholen jam maken. Op grootmoeders wijze.

tuin voorjaar klaar maken

Schoonmaken terras/balkons schoonmaken meubilair in de tuin en op de balkons. het vullen van de potten in de tuin en de bakken op en aan de balkons het schoonmaken van de voliëre. tuin en balkons schoon en gezellig ingericht zodat onze bewoners gebruik kunnen maken van de tuin en de balkons.

Schilderen danszaal Turn- en Dansvereniging Heres

Grote danszaal de muren schilderen in een frisse kleur. Alles weer netjes.

Hoe frisser, hoe lekkerder

St. Kom-mee-Eten kookt voor senioren in Rijngaarde te Bodegraven. De keuken moet nodig een flinke opfrisbeurt hebben. In die zin, dat het binnen een frisse schilderbeurt nodig heeft. Alles ziet er flets uit, terwijl er toch heerlijk gekookt wordt voor onze ouderen en dat allemaal door vrijwilligers. Een gezellige frisse keuken , waar de vrijwilligers het nog leuker maken en lekkerder koken.

Start seizoen Buurtmoestuin

Het klaarmaken van de buurtmoestuin,wieden van de akkers, spitten, aanleg compostbakken, reparatie water toevoer. aanleggen van vlindertuin, bessentuin.Paden rollator en rolstoelvriendelijk maken. Aanleg zaaibedden. Startklaar voor t nieuwe seizoen. Toegankelijkheid vergroten voor de oudere en mindervalide gebruikers.

Opknappen schoolplein en tuin

Het grote plein is toe aan een grote opknapbeurt! De kinderen hebben zich hier al voor ingezet door met zelfgemaakte kerstkaarten geld op te halen. Nu is het de beurt aan de leerkrachten, ouders en andere enthousiaste betrokkenen om een eerste grote start te maken. Met elkaar willen wij voor elke groep een schooltuin aanleggen. Rond de schooltuinen planten we fruitbomen. De schuur zal voorzien worden van een nieuw verfje en een groot krijtbord voor de kinderen. In de tuin rondom de school komen diverse ontdekpaadjes van houtsnippers. De bankjes op het plein worden voorzien van een mooi nieuw verflaagje.

Verduurzamen van het clubhuis

Ook dit jaar doen we weer mee met NL Doet. Na het plaatsen van een hek, opknappen van de schuur en het verven van het dak is de volgende klus aan de beurt, het verduurzamen van het clubhuis. Dit betekent het plaatsen van tochtstrippen, oude verlichting vervangen voor energiezuinige Led lampen en het plaatsen van een duurdranger zodat de warmte binnen blijft. Het terug dringen van stook kosten en de kosten van elektriciteit.

Verven van muren van woningen van gehandicapten

Het schilderen van de wanden in de gangen van 7 woningen. Dat alles er weer opgefrist en netjes uitziet!

Struiken planten in de Hortus Populus

Dit voorjaar starten we met het verbouwen van groenten, kruiden en bloemen op onze tuin bij het Limespark. We hebben een mooi stuk grond van de gemeente ter beschikking gekregen en daar gaan we een multifunctionele tuin van maken voor en door de bewoners van ons dorp, met de Limes als thema, vandaar ook de naam Hortus Populus. Onlangs is de grond geploegd en binnenkort wordt er geegaliseerd en gefreesd. Omdat de tuin in een open gebied ligt willen we beginnen met het aanplanten van een eetbare heg van 2 meter breed en een totale lengte van ca. 100 meter. Die heg moet beschutting bieden aan de andere gewassen en levert kleinfruit op zoals bessen en bramen. Het plaatmateriaal wordt binnenkort besteld. De klus is om die heg aan te planten. Dat er een heg van eetbare struiken is aangeplant en dat er meer bekendheid wordt gegeven aan onze tuin en dat er vrijwilligers worden geworven.

Voorjaarsbeurt zwembad de Fuut

In de afgelopen herfst- en winterperiode was het openluchtzwembad de Fuut te Reeuwijk gesloten. In het voorjaar wordt het zwembad voorbereid voor het aanstaande zwemseizoen. Dit betekent dat het hekwerk rondom het zwembadterrein wordt vrijgemaakt van takken. Dood hout en bladafval wordt verwijderd van het terrein en uit de dakgoten. Verzakkingen in het straatwerk worden verholpen, deuren, kozijnen, dakgoten, badmeestertoren worden geschuurd en geschilderd. Het interieur van het entreegebouw, kleedkamers en sanitair wordt schoongemaakt. Indien mogelijk en onder voorbehoud kunnen mensen die kennis van zaken hebben zelfs onder begeleiding de machinekamers in om deze schoon te maken. Een spic en span zwembadterrein.

Workshop bloemschikken in De Reehorst met aansluitend een tapas borrel.

Bewoners van de verzorgings- en verpleegafdeling en cliënten dagverzorging van De Reehorst kennis laten maken met een workshop bloemschikken onder begeleiding van vrijwilligers en professionals. Aansluitend vindt er een voorjaarsborrel plaats met tapas, voor (en gemaakt door) vrijwilligers, bewoners en cliënten. Bewoners en cliënten van De Reehorst hebben een ontspannen middag waarbij ze creatief leren bloemschikken met hun (lichamelijke en/of geestelijke) beperkingen door middel van een workshop. Aansluitend maken ze kennis met smaken van de Spaanse Costa Brava tijdens een voorjaarsborrel met tapas. Tevens wordt er door de activiteiten en de samenwerking met vrijwilligers gewerkt aan het vergroten van het sociale netwerk (en het voorkomen van een sociaal isolement).

Verwenochtend voor ouderen in de wijk

Senioren uit onze gemeente op een veilige en laagdrempelige manier kennis laten maken met de verschillende vormen van persoonlijke verzorging. Senioren op een prettige manier in contact brengen met elkaar, een reden om de deur uit te komen. Het haalt de mensen uit een sociaal isolement. Informatie verstrekken over gezondheid en gezonde voeding. De ouderen kunnen genieten van een lekker gezond gezamenlijk ontbijt. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de inwendige en uitwendige mens. Thema’s als sport, vitaliteit, gezondheid en voeding willen we graag onder de aandacht brengen.

Klusdag Cornelis de Houtman

Op zaterdag 12 maart 2016 willen we met zoveel mogelijk (oud)leden van Cornelis de Houtman en ouders aan de slag op de Platteweg. Er zal een klussenlijst en benodigd materiaal beschikbaar zijn. Alle hulp is welkom! Een mooi terrein met gebouwen, dat schoon, heel en veilig is.

Ons straatje schoonvegen

Scoutingvereniging Kastanujo aan de Reeuwijkse Plassen, bij Gouda, heeft een mede door NLDoet al aardig opgeknapt gebouw. Tussen gebouw en grasveld voor ligt echter een in het veen wegzakkend terras. Een weer strak en opgehoogd terras langs het gehele gebouw, waar we kunnen lopen, kletsen, spelen, en boothout verven.

Onderhoud zeilboten + sleepboot

De zeilboten die de scouting gebruikt moeten worden onderhouden. De boten worden in maart geverfd voor een nieuw seizoen. Boten weer vaarklaar voor het seizoen.

Zomerkamp kisten voor kookmateriaal

Ieder jaar gaan de (7 – 11 jarige) welpen in de zomer op kamp. Ook worden in het voor- en najaar weekend-kampjes gehouden in tenten. Er zijn grote pannen en kookgerei en borden, bestekken en industriebranders aangeschaft voor de welpen. Er zijn nu (Flight-cases) kampkisten nodig om alle materialen op te bergen en te vervoeren van en naar de kamplokaties. stevige kampkisten (flight cases) met sluitwerk die tegen een stootje kunnen en goed stapelbaar zijn voor in de bergingen. Er wordt gewerkt met betonplex en flight-case montage en hang en sluitwerk.

Opknappen Sunkist en Werkhok

Op het terrein van Zomers Buiten staat een tweetal houten gebouwtjes. Het ene doet tijdens het seizoen dienst als onderkomen voor de toezichthouder, het andere wordt gebruikt als werkplaats(je). Beide moeten opgeknapt worden. Aan het einde van de dag zijn hang- en sluitwerk in orde, zijn slechte kozijnen vervangen, is de lekkage van daken gerepareerd en zijn beide gebouwtjes van buiten geschilderd.

Inrichten en opknappen van het schoolplein, Oudervereniging van de R.K. Milandschool

We gaan mozaïek bestrating rondom pas geplante bomen aanleggen. verder moeten er diverse onderhoudsklussen gedaan worden aan het schoolplein. We willen een groen schoolplein te realiseren. we zijn vorig jaar hiermee begonnen en we willen het project dit voorjaar afronden.

Aanmelden doe je via: http://klussen.nldoet.nl/nldoet/klus_zoeken#

NLdoet logo 2016 (web)

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie