Opening expositie Evertshuis

Het Evertshuis opent op zondag 22 november haar nieuwe expositie waarin werken van Edith Snoek en Marjan Smit te zien zijn.
Cees Verboom, directeur van Stichting Cultuurpalet, Alphen aan de Rijn opent de expositie. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door harpiste Tanja van Viegen.

Edith Snoek doorliep de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij studeerde er 10 jaar geleden af. Sindsdien schildert ze haar meisjes en jonge vrouwen. Met verf en kwast beschrijft zij haar verhaal, haar persoonlijke herinneringen. Hang naar wat is geweest in haar leven als jong meisje, maar ook de parallel met de kinderen van nu. Het gaat Edith om de kwetsbaarheid van het jonge, frêle bestaan en de eenvoud van het kleine moment, van het kind dat zich een weg baant met de ontdekkingstochtjes-van-alledag. De breekbaarheid, de maakbaarheid, ervaringen, vragen en overwinningen, dat zijn de peilers waarop zij haar werk baseert. Voorzichtig en gevoelig, op bescheiden wijze. Dat maakt de schilderijen ontroerend en tegelijkertijd zo aantrekkelijk.

Marjan Smit is al meer dan dertig jaar professioneel graficus en sinds twaalf jaar ook actief als glasgieter. Afgestudeerd aan de kunstacademie Artibus toont zij puur ambachtelijk vakmanschap. Het is werk waar je blij van wordt. Marjan toont lef in haar kleurgebruik bij haar etsen en glasobjecten. Stoere lijnen maar met buitengewoon fijne details laten een bruisende vitaliteit zien. Een enkele zonnestraal kan er voor zorgen dat zo’n stuk geslepen glas plotseling een totaal andere uitstraling heeft. Marjan heeft veel bronnen ter inspiratie, zoals de hoogovens van Wallonie. Pernis met zijn eeuwige vlammen en de imposante vrachtschepen die duizenden containers tegelijkertijd over de oceanen zeulen. De zeeschepen aan de diepzeekade van de tweede Maasvlakte. Dat soort verwondering en bewondering vind je terug in het werk van Marjan Smit.

26-april-027 2014ZT-08 (1)
Door: Corrie Voordouw

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie