LED pluslijn-3711-3

Pilot Led-lichtlijn bij oversteekplaatsen in Bodegraven gestart

In de ochtend van 14 februari 2017 startte de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het Bodegraafse bedrijf HIG Traffic Systems officieel met het pilotproject met een zogenaamde ‘+Lichtlijn’. Onder grote belangstelling van de pers, waaronder ook de NOS en TV West, werd de +Lichtlijn in werking gesteld door Wethouder Kees Oskam.
De drie groepen van de drie scholen uit Dronenwijk in Bodegraven, te weten de Prinses Beatrixschool, de Verhoeff-Rollmanschool en de Willibrord/Milandschool, waren ook aanwezig bij de opening.

De lichtlijn, die is aangebracht in het straatwerk bij de verkeerslichten op het kruispunt Goudseweg/ Vrije Nesse in Bodegraven, moet zorgen voor extra veiligheid bij het oversteken. Bij het gebruik van een smartphone wordt altijd omlaag gekeken. Het doel van de +Lichtlijn is dat deze bijdraagt aan betere veiligheid voor overstekende verkeersdeelnemers.

Afleiding door smartphone

Afgelopen week is er, zowel lokaal als landelijk, veel discussie over de +Lichtlijn geweest. Niet iedereen kan zich vinden in de deze voorziening die smartphone zombies, zogenaamde Smombies, helpt met oversteken. Het is een verkeerde boodschap wordt gezegd.

Mark Hofman van HIG kan zich wel in vinden de kritiek, hij zegt: ,,Eigenlijk is dit een voorziening die je niet moet willen hebben in Nederland. Dat zou ook niet nodig zijn als iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Maar smartphonegebruik is een maatschappelijk probleem dat voorlopig niet opgelost wordt. Wij anticiperen op de realiteit.”

Wethouder Kees Oskam is blij met het experiment en de discussie die ontstaat. 

Wethouder Oskam: “Experimenten werken altijd!”

De proef zal 6 maanden duren, in die tijd zal de gemeente onderzoeken of de veiligheid daadwerkelijk toe neemt, en HIG zal het technische ontwerp onder de loep nemen.

 

There are no comments

Add yours

X