Bizway Bodegraven 25 jaar!

Bodegraafs IT-bedrijf Bizway blaast 25 kaarsjes uit! Wat voor een 14-jarige Bart Lageweg begon als hobby, groeide uit tot succesvolle onderneming met een team van zo’n 50 man. Van auto’s soppen voor zijn eerste computer tot vooruitblikken op grootse toekomstplannen: Bart neemt ons in sneltreinvaart mee door de afgelopen 25 jaar- en daar voorbij!
De handigheid met computers lijkt bij Bart Lageweg haast voorgeprogrammeerd. De destijds 14-jarige Bart zette dan ook alles op alles om er één te bemachtigen. ‘’In de schoolbanken was ik zelden te vinden’’, vertelt hij. ‘’Als ik geen anderen aan het helpen was met technische mankementjes, was ik wel auto’s aan het wassen. Niet zonder reden: in Leiden verkocht de Restart computers voor zo’n 1200 gulden. Elke schone auto leverde mij 7 gulden op. Het kostte aardig wat uren soppen, maar uiteindelijk had ik mijn computer bij elkaar gewassen!’’

Spelen met internet

Vanaf dat moment is Bart continu in de weer met zijn aanwinst. Maar niet zoals de meeste leeftijdsgenoten dat zijn. Bart speelt geen spelletjes op de computer; de computer ís zijn spelletje. Alsof hij nooit anders heeft gedaan installeert hij antennes op zijn dak en bij een ‘internetpunt’ in Alphen. Daarmee was hij hier één van de eerste jongeren die zelf met internet wist te werken. En dat zonder dat hij het zelf doorhad.

Zijn kennis leverde hem in die tijd een enorme voorsprong op. ‘’Het ging zelfs zó ver, dat mijn school me om hulp vroeg bij het opleiden van KPN’ers. Van het één kwam het ander. Door mijn tienerjaren heen schoot ik steeds vaker te hulp bij zowel particulieren als bedrijven’’, legt Bart uit.

Bart his way

In april 1999 begint Bart officieel voor zichzelf. ‘’In dienst zijn bij andere computerbedrijven bleek al snel niets voor mij. Logisch, eigenlijk: als je van kinds af aan al zó gewend bent aan je eigen werkwijze, gaat het wringen als je dat voor een werkgever anders moet doen. Ik begon als ‘Quick Klik Services’. De reden daarvan is heel simpel. Volgens anderen bewoog ik altijd heel snel met de muis’’, lacht Bart. ‘’Uiteindelijk wilde ik het professioneler aanpakken. Ik ging verder onder Bizway, wat oorspronkelijk een vervorming was van ‘Bart his way’. 

Van 1 naar 50

25 jaar geleden legde Bart dus de zelf basis voor Bizway. Door de jaren heen breidt hij zijn team uit tot de huidige 50 man. ‘’15 jaar geleden huurde ik mijn eerste kantoortje in Bodegraven. Dat was ook het moment waarop ik de eerste mensen aannam. Later zijn we meerdere bedrijven gaan overnemen. Ons team én netwerk groeiden daarin geleidelijk mee. De échte ‘doorbraak’ kwam 7 jaar geleden. Toen verkocht ik de helft van mijn bedrijf – of ‘kindje’, zoals dat voelde – aan Intermax Group (IMG). Dat heeft de groei van 5 à 10- tot ongeveer 50 man personeel in gang gezet’’, vat Bart samen. 

Mijlpalen

De samenwerking van Bizway met IMG is voor Bart de meest impactvolle ontwikkeling geweest. ‘’Het is ook precies goed zo. We zijn niet volledig overgenomen, dus kunnen de cultuur die ik zelf belangrijk vind behouden. Dat uit zich in het focussen op klanten die extra zorg nodig hebben, of waar veel risico’s in landelijk belang bij komen kijken. In die zin zijn we wel een ander bedrijf geworden. Waar we vroeger ook nog wel even kwamen helpen bij die ene buurman, lukt dat nu niet meer.’’

Met de betrokkenheid van IMG gingen Barts werkdagen er anders uitzien ‘’Na lange tijd raakte ik uit de productie. 5 jaar geleden draaide ik ’s nachts zelf wel even de storingsdienst. Ik was toch wakker’’, lacht Bart. ‘’Op dit punt ben ik vooral buiten de deur aan het werk. Terwijl ik op de weg zit naar meetings, doet het team datgene waarmee ik hierin rolde. 

Toekomst

Bart hoopt nog vele mijlpalen te zien volgen voor Bizway. De toekomstplannen worden achter de schermen druk uitgewerkt: ‘’We willen ons meer gaan focussen op transport en logistiek. Daarnaast zijn we bezig met de specialisatie in partijen die hulp kunnen gebruiken bij het conformeren tot nieuwe wetgeving. De omvang van het bedrijf vind ik goed zo. Met rond de 50 man personeel werken we fijn. Verder wordt Bizway eigenlijk elk halfjaar weer opnieuw uitgevonden. Dat heeft vooral te maken met nieuwe klanten en alles wat daarbij komt kijken.’’

Nu zijn ‘kindje’ aardig opgegroeid is, kan Bart meer energie kwijt aan andere rollen. ‘’Het is erg leuk om wat terug te kunnen doen voor Bodegraven. Dingen zoals mijn voorzitterschap bij Rohda, bijvoorbeeld. Daar is nu ruimte voor. Een aantal jaar geleden wist ik niet waar ik de tijd vandaan moest halen. Dat ik met de vrijheid die ik krijg iets kan teruggeven, is misschien wel één van de fijnste ontwikkelingen.’’

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank