Snelle toegang wint: wat Nederlandse consumenten verwachten van online dienstverleners

Het aantal online dienstverleners neemt rap toe: van streaming giganten tot lokale website bouwers. Dit zorgt voor meer opties voor de consument, maar ook voor keuzestress. Uit recente onderzoeken blijkt dat online consumenten steeds meer tijd besteden aan het vergelijken van verschillende aanbieders. In dit artikel bespreken we waar ze op letten, en hoe kleine ondernemingen in Genemuiden hierop kunnen inspelen.

Volgens een analyse van Thuiswinkel.org, een keurmerk voor online webshops, gaven Nederlandse consumenten in 2024 €36 miljard online uit. Dit is 5% meer dan het jaar daarvoor. Een opvallende trend is dat met name het afnemen van online diensten steeds populairder wordt: een stijging van 10% ten opzichte van 2023.

Alhoewel de Nederlander steeds vaker online hulp inschakelt, wordt de gemiddelde consument ook steeds kritischer op online dienstverleners. Enorm gestroomlijnde winkel platformen zoals Amazon hebben de lat vrij hoog gelegd wat betreft de gebruikservaring. 

De gemiddelde internetbezoeker prioriteert, snelheid, intuïtief ontwerp, transparantie. Websites met trage laadtijden en beperkingen voor de gebruiker, worden in 2025 niet meer geaccepteerd. 

Maar ook binnen de entertainmentbranche worden deze kernwaarden verwacht door de gebruiker. Streamingdiensten die haperen kunnen absoluut niet, de website moet zonder uitleg te navigeren zijn en de catalogus moet zo uitgebreid mogelijk zijn zonder landgebonden beperkingen.

Hetzelfde geldt voor de kansspelsector: steeds meer spelers willen gokken zonder limieten in Nederland, en het liefst bij een online casino met duizenden titels en een foutloze website. 

De meeste internetgebruikers klikken weg nadat een website er langer dan 3 seconden over doet om te laden, en dit wordt dan ook gebruikt als maatstaf binnen website ontwerp. 

Moderne websites zijn echter veel complexer dan simpele webpagina’s met tekst, en er zijn verschillende processen die kunnen worden gestroomlijnd om een nog plezantere ervaring voor de gebruiker op te leveren.

E-commerce giganten zoals Bol, Aliexpress en Temu weten dat razendsnelle betalingssystemen essentieel zijn om een deal te sluiten en daadwerkelijk producten te verkopen. Dergelijke platformen focussen zich daarom steeds vaker op mobiele apps. 

Tijdens het winkelen via mobiele telefoon kan een gebruiker binnen een kwestie van seconden afrekenen, aangezien ze direct worden doorgestuurd naar de mobiel bankieren app. 

Ook lokale ondernemingen in Genemuiden kunnen profiteren van het aanbieden van een voor mobiel geoptimaliseerde website of gespecialiseerde app: inmiddels geeft het merendeel van de consumenten namelijk de voorkeur aan mobiel winkelen. 

Volgens een onderzoek van Marketingtribune kiest 48% van de consumenten voor online winkelen via hun mobiel, waar 40% van de ondervraagden kiest voor shoppen via hun PC.

Tot slot blijkt uit recente onderzoeken dat vertrouwen, transparantie en keurmerken een steeds grotere rol spelen binnen de besluitvorming van digitale consumenten. 

Er komen steeds meer online dienstverleners bij, en de gemiddelde consument spendeert aardig wat tijd aan het vergelijken van verschillende aanbieders. Bedrijven die een hoge Trustpilot score weten te behouden, doen het over het algemeen zeer goed. 

Uit een onderzoek van Trustpilot zelf blijkt dat 63% van de consumenten geneigd is een dienst of product af te nemen bij een bedrijf met een hoge score.

Bedrijven die niet transparant zijn over kosten, zijn het minst populair onder de online consument. Met name wanneer de kosten hoger uitvallen dan verwacht, of wanneer er geen duidelijk prijskaartje aan een dienst verbonden is. 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank