Allerlei activiteiten op Nationale Archeologiedag

blank

Zaterdag 17 juni zijn er allerlei activiteiten te doen voor mensen die geïnteresseerd zijn in de archeologische achtergrond van Bodegraven-Reeuwijk.

blank


Dwars door het huidige Nederland, langs de Rijn, liep tweeduizend jaar geleden de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. Om deze grens te bewaken, bouwden de Romeinen langs de rivier wachttorens, wegen, waterwegen en legerkampen. Ook in het centrum van Bodegraven lag een legerkamp. Een grote Romeinse weg liep ten zuiden van de Rijn. Resten van deze Romeinse geschiedenis zijn in onze gemeente te vinden: zo is er een spectaculaire Romeinse helm gevonden en een zogenaamd vervloekingstablet. In 2021 werd de Neder-Germaanse Limes, de officiële naam van dit deel van de grens, erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Om aandacht te schenen aan de boeiende geschiedenis van onze gemeente vindt er op 17 juni 2023 een archeologische dag plaats. Het is een dag vol verschillende activiteiten, op verschillende locaties. De gemeente, het Groene Hart Huys, de Historische kring en de Hortus Populus hebben hiervoor de handen ineen geslagen. De activiteit sluit aan op het geheel van de Nationale Archeologiedagen die in Nederland op 16, 17 en 18 juni een breed scala aan activiteiten opleveren.

Ontmoet een paar Romeinse soldaten in het Groene Harthuys. Ga met ze mee, op de fiets, op excursie! Speel een spel of eet een Romeins hapje mee in de Hortus Populus. Wilt u meer weten over iets wat u in de grond hebt gevonden? Laat er een archeoloog naar kijken!

Bekijk het programma op archeologiedagen.nl en zoek op trefwoord ‘Bodegraven’.

Advertentie

blank