Atletiek jeugd presteert op NK estafette

Tijdens de Nederlandse Estafette Kampioenschappen bij AV’23 in Amsterdam namen een jongens en meisjes D junioren team van Sportclub Reeuwijk deel. Dat deelnemen aan een NK toch wel iets bijzonders is, werd al op de heenweg duidelijk. De berichten in de atleten appgroep volgden elkaar in rap tempo op. De jonge atleten probeerden de zenuwen de baas te blijven, maar bij het horen van het Wilhelmus vóór aanvang van de wedstrijd, zag je de neusjes bleek worden.
Dit was toch nét even anders, dan ze gewend zijn. Na een peptalk van de estafette coach gingen de teams zelfstandig en gedisciplineerd hun warming up doen. Ondertussen werd de serie indeling scherp in de gaten gehouden. De jongens mochten het spits afbijten, in hun serie over 4×80 meter moesten ze het opnemen tegen gevestigde namen als Haag Atletiek, AV Startbaan en De Spartaan. Startloper Janno de Pater plaatste zich in de blokken, zette zijn spieren op spanning en wachtte op het startschot. In zijn rechterhand dat stokje. Dat moest zo snel mogelijk naar de tweede loper, Robin Hermeler. Net vóór Janno hem bereikt, sprint Robin weg, zonder achterom te kijken. Ze hebben dit al zo vaak getraind, dat je gewoonweg moet vertrouwen op elkaar. “Pak!” schreeuwt normaal gesproken iedere atleet, maar als dat in 6 banen naast elkaar gebeurt, is dat commando niet zo duidelijk. De jongens hebben daarom een ander woord gekozen. “Nuts!” schreeuwt Janno, waarna Robin zijn arm naar achter uitstrekt. Met een snelle beweging duwt Janno het stokje in de knuist van de tweede loper. Die knijpt zijn hand stevig om het stokje heen en spurt zo snel hij kan weg.

Op weg naar de derde loper. Door de bocht, binnen de lijnen blijven. Net vóór hij bij Sydney Epping komt, zet die aan. Zelfde ritueel. “Nuts!” en weg is Sydney. Hij snelt zo snel hij kan naar slotloper Ibi Bontenbal. “Nuts!” en weg is Ibi. Als vierde loper in de serie krijgt hij het stokje en alhoewel hij zijn uiterste best doet, lukt het niet om nog een plaats op te schuiven. Desondanks mag dit viertal jonge atleten trots zijn op hun prestatie, 14e in de einduitslag tijdens het Nederlands Kampioenschap en bovendien in de snelste tijd die zij in deze combinatie ooit eerder hebben gelopen: een persoonlijk record (PR) van 45,09 seconden, dat is een héél stuk sneller dan de tijd die zij vorige week nog liepen tijdens de clubkampioenschappen (47,62 sec.) en hun PR van 45,70 sec. eerder dit seizoen.

De meisjes D-junioren zijn na de jongens aan de beurt. Anneke Siedsma, Kyara Lankheet, Manouk Snaterse en Aelin Smits lopen hun 4×60 meter estafette in een serie, waarin de uiteindelijke winnaar PAC uit Rotterdam ook is ingedeeld. Ook de meisjes van Sportclub Reeuwijk lopen sneller dan zij in deze combinatie ooit eerder hebben gedaan: 35,01 seconden is bijna één seconde afgesnoept van de tijd die ze vorige week nog noteerden tijdens de clubkampioenschappen en waarmee ze een baanrecord neerzetten en sneller dan de 35,19 die ze eerder dit seizoen liepen. Deze ervaring kunnen de jonge atleten in hun tas meenemen naar volgende wedstrijden.

 

Advertentie