Basisschoolleerlingen uitgedaagd om schoolgebouw van de toekomst te ontwerpen

Leerlingen van groepen 7en 8 van basisscholen De Bron, Prinses Beatrixschool en De Wegwijzer steken hun groene licht op over de school van de toekomst. Hoe ziet dé duurzame en klimaatadaptieve school van de toekomst eruit? De komende weken laten zij hun innovatieve ideeën zien op de Kinderklimaattop 2023 van onze gemeente. Deze top wordt dit jaar georganiseerd in een nieuw jasje, in de vorm van een ontwerpwedstrijd en tentoonstelling.
Hoe ziet het schoolgebouw van de toekomst eruit?

Het toekomstige schoolgebouw staat dit jaar centraal in de Kinderklimaattop van onze gemeente. Met de bouw van een nieuw, volledig duurzaam schoolgebouw in september op komst, willen we als gemeente de creativiteit van leerlingen prikkelen en hun ideeën horen. Hoe zien zij een duurzaam en klimaatadaptief schoolgebouw voor zich? Creativiteit en persoonlijke ervaringen met hun eigen schoolgebouw geven de leerlingen al een goede invalshoek. Daarnaast verdiepen zij zich deze weken in o.a. klimaatadaptatie (weersomstandigheden), circulaire economie (afval) en de energietransitie. Klimaatburgemeester en voormalig jurylid (Kinderklimaattop 2022) Arthur van Dijk geeft een aantal gastlessen over deze onderwerpen.

Ontwerpen te bewonderen in tentoonstelling vanaf 23 oktober

De ideeën die de leerlingen opperen, zetten ze om in fysieke maquettes (driedimensionale modellen op schaal) van de school van de toekomst met een toelichtingsposter. De leerlingen werken de komende weken in groepjes uit hoe de maquettes eruit komen te zien. Een jury van deskundigen beoordeelt alle ontwerpen en op woensdag 25 oktober maakt wethouder Van den Heuvel de winnaar bekend. Alle maquettes en posters zijn vanaf maandag 23 oktober tot vrijdag 10 november te zien in het Evertshuis. Als prijs mag de winnende groep met de hele klas op een duurzaam en educatief uitje naar de TechnoHUB in Woerden.

Wethouder Van den Heuvel benadrukt het belang van deze wedstrijd: “Dit is een geweldige kans voor de leerlingen om ideeën te delen en te leren over duurzaamheid. Daarnaast weten zij als geen ander in wat voor gebouw ze het liefste zijn en leren. We kijken uit naar de creatieve inzendingen en een inspirerende tentoonstelling!”

Organisatie van de Kinderklimaattop

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk organiseert de Kinderklimaattop jaarlijks in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland. De leerlingen van De Bron (Reeuwijk-Dorp), De Wegwijzer (Driebruggen) en Prinses Beatrixschool (Bodegraven) zijn de enthousiaste deelnemers.

Vorig jaar wonnen de leerlingen van De Bron en de Speel- en Werkhoeve, met links op de foto klimaatburgemeester Arthur van Dijk en rechts toenmalig wethouder duurzaamheid Robin Kersbergen.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank