Bij VegeBoerderij gaat groente de grond al in

Het gaat de VegaBoerderij voor de wind. Na drie seizoenen van pionieren is er dit jaar een vliegende start. De plantjes en zaden voor de eerste oogst gaan eind februari al de grond in, waardoor de eerste oogst en uitgifte aan de leden waarschijnlijk al in april kan zijn. Daarmee loopt de VegaBoerderij ruim een maand voor op het schema van eerdere jaren.
De VegaBoerderij profiteert inmiddels ook van een enorme ploeg aan vrijwilligers, leden die graag meewerken op het land en zo ook hun eigen beleving hebben bij de gezonde groente die ze straks eten. Op de unieke laatste dag van februari planten zij paksoi, spinazie, koolrabi, veldsla, eikenbladsla, venkel, spitskool, bietjes en stengelui. En de week daarna ze nog radijs en raapsteel.

Tunnelkassen

De snelle start van het seizoen is ook mogelijk door de twee grote tunnelkassen. Die hebben met moeite de vele stormen van deze winter overleefd, maar de grond daarin is niet te nat door de extreem natte maanden die achter ons liggen. Sterker nog, daar wordt een verbeterd irrigatiesysteem aangelegd waarvoor subsidies zijn ontvangen van de Rabobank en de Provincie Zuid Holland.

Oogstcommissie

Onder leiding van de nieuwe boerin Roos Köbben wordt daarna ook het land buiten bewerkt. Eind maart gaat daar venkel, bindsla, andijvie, radicchio, sla salanova mix, prei, peterselie, bosui, broccoli, paksoi, spitskool en koolrabi de grond in. De keuze voor deze groentes is gemaakt door een oogstcommissie bestaande uit leden van de coöperatie.

Nattigheid

Afhankelijk van het weer kunnen daarna ook de eerste zaden de grond in (zoals wortel, tuinbonen en rucola). “Maar ik verwacht met de nattigheid dat dat nog wel even duurt. Met het plantgoed kunnen we helaas niet schuiven dus moeten we maar hopen dat het droog wordt. Anders wijk ik uit naar de drogere bedden”, aldus de boerin.

Wie nog als vrijwilliger wil meedoen met de eerste aanplant kan zich nog opgeven via info@vegaboerderij.nl. En nieuwe leden zijn ook nog altijd welkom, en kunnen zich opgeven via www.vegaboerderij.nl. Belangstellenden kunnen zich ook opgeven voor een proefpakket, om eerst eens met 4 oogstweken te ervaren hoe het is om deze groenten te eten.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank