Bodegraafse Catheleyne van der Laan schrijft nieuw boek

Geïnspireerd op verhalen en personages uit haar werk als psychotherapeut schreef Catheleyne van der Laan het boek Ongemerkt verder. Een boek met vier verhalen van vier mensen die klem zitten in het leven. Verhalen die achter de labels van DSM-5 geclassificeerde (psychiatrische) aandoeningen zitten. Ongemerkt verder is onlangs verschenen bij SAAM Uitgeverij.
Eén verhaal in het boek gaat over Liesbeth. “Een groot hart waarin plek is voor iedereen.” Zo omschrijft auteur Catheleyne van der Laan haar. “Haar afhankelijke moeder leunt. Haar gestoorde broer terroriseert. En vader geeft niet thuis. Liesbeth kan alles. Tot de deksel van de pot gaat en herinneringen aan een groot donker huis haar compleet onderuit halen.”

Liesbeth heeft een posttraumatische stressstoornis. Een aandoening waarbij hele nare ervaringen steeds terugkomen in iemands gedachten of dromen. Ook de drie andere personages in het boek hebben een DSM-5-classificatie; een psychiatrische aandoening uit het DSM-5 handboek dat wereldwijd wordt gebruikt bij het stellen van diagnoses. “Maar die stempels zijn niet zo relevant’, zegt Van der Laan. “Dat is een momentopname. Een verzameling symptomen. Het verhaal verklaart de psychische ellende.”

”Alle vier de personages in mijn boek zijn een stukje Catheleyne, daarom snap ik ze zo goed. De basis is een onuitputtelijke stroom hersenspinsels vanuit mijzelf. Dat heb ik altijd al gehad. Ik was als kind best vaak alleen en beleefde dan in mijn fantasie vele avonturen. Daarbij komen anekdotes van patiënten die blijven hangen. Sommige details zijn zo hart- verscheurend, of komisch, of frappant, of bizar dat ik ze moet vertellen. Dat hussel ik dan door mijn fantasie.”

Ongemerkt verder is Van der Laans eerste boek. “Mijn hele leven wilde ik al een boek schrijven. Maar het was pas vorig jaar toen mijn oudste dochter Josefien zei ‘Maar mama, waarom doe je het dan niet gewoon?’ Al mijn mitsen en maren vond ze onzin. ‘Gewoon doen’, zei ze. Toen heb ik een synopsis gemaakt en opgestuurd naar Anneke Bakker van SAAM Uitgeverij. Zij vond mijn idee heel leuk en wilde met mij in zee. Nog geen half jaar later was het af.”

Catheleyne van der Laan

Catheleyne van der Laan (1971) woont in Bodegraven en is vrijgevestigd psychotherapeut. Zij werkt in de gespecialiseerde Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) waar zij mensen met complexe psychische problematiek behandelt. Voor zij psychologie ging studeren, was zij freelance journalist voor een aantal bladen waaronder Psychologie Magazine en schreef zij voor regionale kranten.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank