elfhoeven

Column: Wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje of de inwoners?

Schiet mij maar lek, want tot nu toe heeft nog geen enkele wethouder kunnen uitleggen wat nu de toegevoegde waarde is van een Loetje-vestiging aan het eind van de doodlopende Notaris d’Aumerielaan. Natuurlijk is een gezellige horecagelegenheid altijd een mooie aanvulling op ons dorp en wat mij betreft mag die ook nog eens Loetje heten. Maar verlies niet uit het oog dat het bij de directie van Loetje helemaal niet draait om een lekker vlees. Het gaat vooral om winst. Loetje is namelijk niet meer dan een slim in elkaar gestoken verdien- en marketingmodel zoals McDonalds en de Pizza hut. 
Daar is helemaal niets mis mee en daar hoef je je als inwoner niet druk over te maken. Maar de politiek wel, want verwacht nu niet dat de biefstukjes ingekocht worden op onze Mierenakker en met een schreeuwend tekort aan goed horecapersoneel in de omgeving zal het ook niet veel gaan toevoegen aan de lokale werkgelegenheid.  Daarentegen lopen we wel het risico dat Loetje een geduchte concurrent wordt voor onze bestaande horeca. Het is een groot raadsel waarom het college hier meer oog lijkt te hebben voor het ‘grootkapitaal’ uit de stad dan voor onze plaatselijke hardwerkende ondernemers.

Kortom met enige boerenslimheid zet je als snel grote vraagtekens bij de toegevoegde waarde van dit bedrijf en wellicht is Loetje hier de enige grote winnaar? Bovendien speelt er ook een ander belangrijk vraagstuk. De d’Aumerielaan zelf. Het is duidelijk dat die toe is aan fikse opknapbeurt. Over de stoep valt niet meer te lopen zonder je nek te breken en eigenlijk is de laan niet meer dan een drijvend vlonder. Er zullen dure en structurele aanpassingen nodig zijn om veel verkeer aan te kunnen.

Niet voor niets koos het toenmalige Reeuwijkse gemeentebestuur voor kleinschalige horeca. Dat was echt geen foutje van een slapende ambtenaar. Dat had vooral een hele praktische reden. Het verbeteren van de grondslag voor deze weg kan wel eens in de miljoenen gaan lopen. 

Wie gaat dit dan doodleuk betalen? Die vraag moet duidelijk beantwoord gaan worden, wanneer het college alsnog gaat inzetten op een bestemmingsplanwijziging. Anders rekenen wij straks als inwoners én lokale belastingbetaler doodleuk dubbel af bij Loetje. Ons biefstukje, maar ook de weg ernaartoe.

X