WhatsApp Image 2020-08-03 at 12.20.44

Crowdfunding voor Schoorsteen Phoenix

In mei werd bekend dat er maar liefst 100.000 euro nodig was voor de Schoorsteen van Phoenix. “We hebben een paar goede herfststormen gehad het afgelopen jaar; in februari vielen er wat stenen naar beneden”. Na onderzoek werd de som geld die nodig was voor het Gemeentelijk Monument bekend. Stefan Tamis, één van de 22 bewoners van Phoenix die verantwoordelijk zijn voor (de kosten van) het monument, spreekt over de crowdfunding die ze voor de schoorsteen gaan organiseren.
“Wij zijn nu alle plannen aan het uitdenken met elkaar. 1 september willen we dat mensen een donatie kunnen doen.” De actie zal van 1 september tot 1 december duren. “We hebben een stuk crowdfunding, de gemeente helpt voor een deel en we hebben fondsen en instanties aangeschreven.” Tamis hoopt met de crowdfunding ten minste 50.000 euro op te kunnen halen voor de schoorsteen van de oude Andrélonfabriek. 

Symbolisch eigenaar

Er zijn verschillende ideeën voor het ophalen van geld: “Je kan voor 10 euro vijf symbolische stenen kopen. Dan krijg je een digitaal certificaat en dan word je symbolisch eigenaar zonder rechten of plichten. Ook willen we een goodiebag met lokale producten aanbieden als tegenprestatie voor donateurs. Daar zoeken we momenteel samenwerking voor met Bodegraafse ondernemers. Verder kunnen mensen vrije donaties doen.” De organisatoren, zo’n 15 bewoners die zich actief inzetten, willen ook voor voorbijgangers een spandoek bij De Rijn ophangen, met de crowdfundingswebsite daarop.

Historisch gebouw

“Dit was natuurlijk de oude Andrélonfabriek, dat is best wel een ding in Bodegraven. Het is echt een historisch gebouw en zoveel zijn het er hier niet, dus dat vinden mensen best wel leuk. De schoorsteen hoort er gewoon bij, dus ik denk dat er best wel veel binding is vanuit Bodegraven.”

 X