De natste Gromax Reeuwijkse Houtcross ooit

blank

Wedstrijdleider Ton Groenendaal vatte de 20e Gromax Reeuwijkse Houtcross die op 18 november in het Reeuwijkse Hout werd gelopen bondig samen: “Dit was by far de natste cross ooit!”. Ton is in al die twintig jaar betrokken bij de cross, dus dat dit volgens hem de natste “rennen door de blubber wedstrijd” van atletiekvereniging Sportclub Reeuwijk in 20 jaar was, dat wil iets zeggen. Desondanks kwam een prima aantal deelnemers volgens de organisatie aan de start (ruim boven de 500 atleten uit de wijde regio trotseerden regen, blubber en de zandbulten).

blank
“De basis van de cross in Reeuwijk is volgens mij het feit dat wij een kunststof baan kregen” vertelt Ton Groenendaal. Destijds was hij voorzitter van de atletiekvereniging uit Reeuwijk. “Er werd vroeger ook wel op onze accommodatie gecrosst, maar dat kon toen niet meer.” De tweede cross in de regionale competitie van de atletiekverenigingen uit de regio Zuid-Hollands Midden is daarom twintig jaar geleden bedacht door een aantal leden van Sportclub Reeuwijk. De laatste jaren liggen er steeds drie zandbulten op het strandje van de surfplas. Direct na de start in het mulle zand moeten de atleten deze zandbulten van ongeveer twee meter hoog bedwingen. En voor degenen die een langere afstand lopen, moeten die bulten iedere ronde opnieuw worden bedwongen. Geloof me, dat ga je voelen na een paar kilometer! Echte kuitenbijters zijn het, die bulten. Gevraagd naar de oorsprong, moet Ton het antwoord schuldig blijven. “Dat van die zandbulten, zou ik zo niet meer weten. Er lag, dacht ik, ooit een berg zand voor werkzaamheden, die we hebben gebruikt. Later had Roy Boes het idee om de Himalaya hierheen te halen en werden er 7 bergen neergelegd. Deze waren zeker 2 à 3 keer zo hoog als wat wij nu doen.” 

Overigens was het niet alleen de regen, die deze editie van de cross zwaar maakte. Ook de wind speelde parten. “Tussendoor moesten ze nog met 6 man aan de finishtent hangen om te voorkomen dat die de lucht in ging.” Maar goed, dat maakt het misschien alleen maar mooier voor de echte liefhebbers van de cross. Het is niet bepaald een onderdeel voor watjes. Nee, je moet bikkelen over onverhard terrein en dat is door de overvloedige regenval van de afgelopen weken een ware modderpoel geworden. Dus bij iedere ronde wordt het letterlijk zwaarder: je kleding wordt nat en vies, het parcours verder omgeploegd en je benen verzuren.

De cross over 4.500 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Daphne Lamboo van AV Gouda in 19,53 minuten. De snelste man op de 9.000 meter was Siwar Kool in 32,24 minuten. De korte cross (2.000 meter) werd gewonnen door Marien van der Niet van PAC uit Rotterdam in 7,39 minuten. Bij de vrouwen was dat Anna Gommer van Achilles Top uit Kerkrade in 9,36 minuten.

De jeugdatleten van Sportclub Reeuwijk met opvallende prestaties waren Jenoah Deelstra (3e bij de U8 jongens), Bryan Schouten (een knappe 7e plaats in een druk bezet deelnemersveld bij de jongens U11), Noor van den Heuvel (eveneens 7e bij de meisjes U14) en Micha Rozendaal (bemachtigde óók een 7e plaats maar dan bij de jongens U13). 

De komende tijd staan bij Sportclub Reeuwijk de bekende eindejaarsactiviteiten op het programma, zoals onder andere de Sinterklaastraining voor de fitkids en pupillen, het Kerstgala voor de junioren en de Nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2024. Daarna komt de Vosplan Reeuwijkse Plassenloop al weer gauw dichterbij op 16 maart 2024.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank