cat-1151519_1280

Dierenarts Van Boxel over kattenziekte: “vaccineren bespaart een hoop ellende”

Een kat “voelt zich echt ellendig” als deze de kattenziekte heeft, aldus dierenarts Eddy van Boxel van Dierenartsenpraktijk Bodegraven. Het virus is de laatste tijd opgerukt. Van het virus is bekend dat het enkel gevaarlijk is voor katten. Er zijn nog geen gevallen van kattenziekte geconstateerd bij Dierenartsenpraktijk Bodegraven.
De kattenziekte is erg besmettelijk onder katten. Dierenarts Van Boxel beantwoordt vragen over het virus:

Waar moeten baasjes op letten/wat zijn symptomen?

“Kattenziekte is een infectieuze virale infectie, die eigenlijk alleen maar symptomatisch te behandelen is. Het geeft met name maag- en darmklachten, vaak in vrij ernstige vorm: braken, diarree, geen eetlust, écht ziek zijn. Ze drinken vaak ook niet, dus er is kans op uitdroging. De dieren moeten vaak intensief behandeld worden om ze er doorheen te krijgen. Omdat het een virusinfectie is kun je het niet behandelen met antibiotica. De kattenziekte is net als corona bij mensen; je moet het uitzieken, maar je kunt er wel heel erg ziek van worden.” Er is dus geen directe kuur, maar de dieren kunnen worden ondersteund “om het lichaam te helpen bij het bestrijden van het virus.” 

Wat moeten baasjes doen voor hun kat of poes om de ziekte te voorkomen?

“Dat is vrij eenvoudig; katten kunnen tegen kattenziekte gevaccineerd worden. Die vaccinatie geef je ze als kitten zijnde twee keer op 9 en 12 weken, op eenjarige leeftijd nog een keer en vervolgens eens per drie jaar. Zo zorg je voor een goede bescherming.” De dierenarts noemt ook dat katten zo geen besmetting op andere katten kunnen overbrengen. “Het draagt bij aan groepsimmuniteit.”

Is het te behandelen? Wat te doen als er symptomen zijn?

“Waarschijnlijk melden baasjes zich wel; want ze zien dat hun kat heel slecht is. Hij voelt zich echt ellendig. Hij braakt, hij heeft diarree, vaak ook bloederig. Wat wij aan therapie dan vaak zullen voorstellen is dat hij opgenomen wordt, bij een verdenking van kattenziekte zelfs eventueel in isolatie. Daarna aan het infuus en medicatie ter ondersteuning.”

Zijn er nog tips of dingen die goed zijn om te weten?

“Kittens zijn er gevoeliger voor, hoe jonger hoe kwetsbaarder. Oudjes ook, maar die bewegen niet zo veel meer en leven vaak wat geïsoleerder. Kittens zijn heel ondernemend en afweersysteem is nog wat kwetsbaar. Dus het enige advies wat in deze geldt is: laat je kat vaccineren tegen kattenziekte. Het vaccin werkt heel goed, dus de kans dat je kat ziek wordt als hij is gevaccineerd is nagenoeg nul. Het bespaart je een hoop ellende als je hem laat vaccineren.”

Foto: scott payne via Pixabay

X