Koelte voor koeien met 24 ventilators in de stal

Joost en Yvonne van Dieijen hebben een verbouwing in de koeienstal achter de rug. Wegens hitte en de stress die hun koeien daardoor kunnen krijgen hebben zij het ventilatiesysteem van de stal uitgebreid naar 24 ventilators. 
Routine

“Je ziet gewoon dat de koeien hun dagelijkse routine weer hebben” aldus Joost. Voorheen waren er nog geen 24 ventilators. “Vorig jaar bleven de koeien maar staan en deden ze hun bekken open: dan weet je wel dat het niet goed gaat. Koeien kunnen slecht tegen warmte. Vanaf 24 graden krijgen ze hittestress.” Dat hebben Joost en Yvonne dit jaar voorkomen, de ventilatoren draaien op volle toeren. “De hittegolf is nog niet over, maar tot nu toe gaat het goed.”

Wesdorp Agriservice is een week bezig geweest met de installatie. 5 augustus was alles klaar. “Net voor de grote warmte.” aldus Joost.

Iets van de laatste jaren

Jos Wesdorp, die vroeger in Bodegraven-Reeuwijk woonde, legt uit wat hittestress bij koeien doet. “Je krijg uitval van koeien, vermindering van melkproductie en slecht drachtig worden. Dat wil je voorkomen en verkoeling voor die beesten krijgen. Dat is wel iets van de laatste jaren; we hebben nu veel zomers dat het echt warm is. De opdrachten komen steeds meer, voorheen was het nooit zo’n onderwerp.”

Tijdens een hittegolf is de stal, met ventilatie, beter vertoeven voor koeien dan de wei. “De beesten hebben het in de warme zomers beter in de stal; met dit weer is het buiten echt veel te warm voor ze. De warmte kost veel energie.”

 

 X