1

Een boeiend gesprek met Matthijs Kortleven en de Burgerlobby: Het mag allemaal wat pittiger

Woensdagavond 8 januari nam Matthijs Kortleven, fractievoorzitter van de Christen Unie, als vijfde gemeenteraadslid op een rij, plaats achter de microfoon in de radiostudio van RTV Bodegraven om in De Burgerlobby antwoord te geven op vragen waarover inwoners zich op social media nogal druk maakten.
Matthijs hoopte in het gesprek niet alleen de politicus Kortleven, maar ook de mens Matthijs te laten zien en maakt zich ook als inwoner vaak druk over vraagstukken die op de agenda van onze gemeenteraad staan. Tegelijkertijd mist hij daar vraagstukken. Bovendien vraagt hij zich hardop af of sommige ‘lokale’ zaken niet thuishoren bij de provincie, omdat zij het lokale belang overstijgen.

Groenvisie

Zo maakt hij zich grote zorgen over het ontbreken van een slagvaardige groenvisie binnen onze gemeente. Vooral in het licht van de enorme landschappelijke veranderingen die op dit moment als toekomstscenario op tafel liggen. Volgens een Wageningse studie zal onze omgeving de komende 100 jaar behoorlijk gaan vernatten en gaat er een verschuiving plaatsvinden van veeteelt naar natte landbouw, zoals rijst en cranberries.

Die zorgen worden inmiddels ook hardop gedeeld binnen het ministerie waar hij werkzaam is. Daar houdt men ernstig rekening met een toekomst waarin het Groene Hart wel eens onder water komt te staan.

Voor de ChristenUnie als politieke partij staat het behoud van het groene karakter van Bodegraven-Reeuwijk voorop. “Groei is goed, maar niet ten koste van”, licht Matthijs toe. Het christelijk DNA van zijn partij is hierin een belangrijk uitgangspunt, waarbij respect voor elkaar, de mens en de omgeving voor op staan.

Te lief

Wat betreft de gemeenteraad zelf is Matthijs nogal uitgesproken. “We zijn soms te lief voor elkaar, te veel oude jongens krentenbrood.” Vaak goed bedoeld, maar meer daadkrachtig sturen op de cijfers, de realiteit en daarbij niet bang zijn om kritisch te kijken naar behaalde resultaten, gemiste doelstellingen en naar elkaar, horen thuis binnen een goed functionerende democratie.

Als fractievoorzitter is hij al een paar keer op het matje geroepen, maar wat hem betreft mag de raad best wat pittiger worden.

De Burgerlobby is terug te luisteren als podcast via de link https://soundcloud.com/user-657905058/opname-08jan2020 en via de Facebookpagina van de Burgerlobby.

Ingezonden berichtX