Essentaksterfte in Bodegraven-Reeuwijk

Er zijn steeds meer zieke essen in Nederland. Vijftig bomen in onze gemeente worden daarom in de komende maanden gekapt.

In onze gemeente staan heel veel essen (Fraxinus). Ze houden van het grondtype waar wij op wonen en komen hier dan ook van nature veel voor. Sinds 2010 is er helaas essentaksterfte in Nederland geconstateerd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de uit Azië afkomstige schimmel Hymenoscyphus fraxineus. Essentaksterfte is nu door heel Nederland en Noordwest Europa verspreid. Er is nog geen adequate oplossing om essentaksterfte te bestrijden.

De zieke essen verzwakken langzaam en op den duur gaan ze dood. Aangetaste bomen komen slecht in blad en ze hebben meer dood hout in de kroon dan normaal. Dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn voor de omgeving. De gemeente houdt de essen daarom goed in de gaten. Een gespecialiseerd bedrijf is gevraagd om de bomen extra te inspecteren. Uit die inspectieronde is gebleken dat er omwille van de veiligheid ongeveer vijftig essen, verspreid over de hele gemeente, gerooid moeten worden.

Aankomende maanden gaat de gemeentelijke buitendienst dit rooiwerk met een aannemer uitvoeren. Voor de gerooide bomen komen uiteraard nieuwe bomen in de plaats.

Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de groendienst via info@bodegraven-reeuwijk.nl of 0172 522522.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank