Freek (12) tennist in een rolstoel en kwam daarmee op het Jeugdjournaal

Rolstoeltenniser Freek Oudijk (“12, bijna 13”) uit Bodegraven is gefilmd voor het Jeugdjournaal. De cameraploeg kwam naar de tennisvereniging Nieuwe Sloot te Alphen. Aanleiding was de winst op de Paralympische spelen van Diede de Groot, die eveneens op de vereniging in Alphen heeft getraind en nog steeds traint.
Filmploeg

De filmdag met het Jeugdjournaal was “leuk. Ze hadden een GoPro meegenomen en die hadden ze aan mijn rolstoel vastgebonden.” vertelt Feek. “[De interviewers] vroegen hoe ik hier terecht ben gekomen, hoe het gaat, en hoe je moet rollen en het tennisracket moet vasthouden.” Moeder Esmaralda Francken: “Het was spannend om af te wachten wat ze uit gingen zenden. Opa’s, oma’s, vrienden en familie hebben uiteindelijk zitten kijken.” Freek kreeg veel leuke reacties.

Of het spannend was dat het rolstoeltennis werd gefilmd? Freek: “Niet echt, ik had het eerder gedaan. Ik was een keer op TV gekomen in Koffietijd, voor de Esther Vergeer Foundation.” Die laatste stichting is ook verantwoordelijk voor het opzetten van zijn eigen tennisvereniging.

Meetennissen

Waarom de filmploeg dan naar Freeks club kwam? “Alphen is de thuisbasis van Diede geweest, ze traint ook nog gedeeltelijk in Alphen. Af en toe komt ze ook met de kinderen meetennisen” vertelt Esmaralda. Hoe dat is? Freek: “Leuk en ook heel erg spannend, het is met iemand die in een grote finale staat en al veel medailles heeft.” Diede nam eerder al eens tennisballen mee terug van de Olympische Spelen in Rio, om ze vervolgens gesigneerd aan de jonge rolstoeltennissers in Alphen te geven. Ook Jeugdwereldkwampioen Lizzy de Greef komt uit de club te Alphen. “Die is hard bezig om te zorgen dat ze ook naar de Paralympische Spelen kan.”

Batterijtje van 5%

Hoe Freek dan in de rolstoeltennis terecht kwam? “Freek heeft een energiestofwisselingsziekte, toen hij zes was is dat ontdekt. Freek kan nog lopen, maar heeft een batterijtje van 5%. Sport, lopend, is moeilijk voor Freek. We gingen op zoek naar een sport die hij wel zou kunnen.” Freek: “We hadden gehoord van iemand over rolstoeltennis. Toen zijn we wezen kijken. Toen dacht ik: dit is wel een leuke sport voor mij.” Op zijn zevende startte hij met de sport, en hij gaat er sindsdien elke week heen.

Een keertje komen kijken

Wat Freek zou zeggen tegen andere kinderen die in een rolstoel zitten en graag willen bewegen? “Ik zou aanraden – het is een hele leuke sport – om gewoon een keertje te komen kijken.” Esmaralda: “Het is ook mogelijk, je hoeft niet meteen een sportpas aan te schaffen, je kunt het ook een keer uitproberen. Er wordt ook veel naast georganiseerd, zoals het ABN AMRO toernooi in Rotterdam.”

Door: Anne van Schothorst

 

X