Geschreven via een lei, pen en gebarentaal: ‘Stem van de Stilte’ doorbreekt de stilte

blank

Elisabeth Riphagen was 38 jaar toen haar vader Gerard Cornelis Hamoen (1906-1985) op 78-jarige leeftijd overleed in Bodegraven. In de aanloop naar diens dood sprak de auteur dagelijks met haar vader over zijn roerige en onstuimige leven en de kanker die daar uiteindelijk een einde aan maakte. Dertig jaar later besloot zijn dochter om de keukentafelgesprekken met haar vader te verwerken in haar vijfde boek, de roman ‘Stem van de Stilte’. Gerard Cornelis Hamoen verhuisde op zijn vijfde naar Bodegraven en heeft lange tijd aan de Rijnkade gewoond. Hij maakte de Eerste en Tweede Wereldoorlog mee. Donderdag 29 oktober zal er een fotovoorstelling van Bodegraven in het Anker plaatsvinden, daar wordt ook aandacht geschonken aan dit boek: ‘Stem van de Stilte’. 

blank


Vader en dochter communiceerden via een lei; via een pen of gebarentaal. “Zo is dat boek helemaal ontstaan.

“Mijn vader is een heel wijze en intrigrerende man.” aldus dochter Riphagen. “Toen hij in 1984 kanker kreeg en nog 3 maanden had te leven vroeg ik hem; heb jij je leven wel opgeschreven?” Dit was niet zo. “Toen zijn wij bijna iedere dag zijn leven op gaan schrijven, aan de keukentafel. In de oorlog werd hij doof; ik ben daarna geboren. Ik heb nooit met hem kunnen spreken; hij heeft nooit mijn stem gehoord.” Vader en dochter communiceerden via een lei; via een pen of gebarentaal. “Zo is dat boek helemaal ontstaan.”

Er waren momenten dat wij samen zaten te huilen.

Doorbreken van de stilte

Wat zijn verhaal zo bijzonder maakt? “Hij was een heel inspirerende man. Je zou denken; als je doof wordt; dat is nogal wat. Maar hij heeft dat totaal geaccepteerd, en is daarin toch een bijzonder mens geworden. Hij wist bijvoorbeeld zonder schroom ontluikend over zijn seksualiteit te vertellen, en over zijn zoektocht naar zijn identiteit en de moeilijke oorlogsjaren met onderduikers. Hij weet ook heel goed wat armoede is; hij heeft zich daar allemaal bovenuit gewerkt. Omdat hij zo eerlijk was; werd het een verhaal vanuit zijn ziel. Er waren momenten dat wij samen zaten te huilen.”

“Het was echt het doorbreken van de stilte. Hij is geen slachtoffer geworden van zijn doofheid, maar is er bovenuit gestegen.”

Keukentafelgesprekken

Hoe het was om als dochter zo’n verhaal over je vader op te schrijven? “Ik vond dat geweldig, dat hij dat allemaal aan mij toevertrouwde. Ik was de enige waar hij zo zijn hele ziel neerlegde; ik kon dat heel goed hebben. Echt keukentafelgesprekken.” aldus Riphagen over haar vader, die in de oorlog een melkhandelaar werd en dit tot zijn dood bleef doen als werk bij zijn zoon Cor in de Prinsenstraat.

– Over het boek en de auteur –

Het verhaal

In haar boek schetst Elisabeth Riphagen op integere wijze het beeld van een man die tegen de achtergrond van twee wereldoorlogen en grote maatschappelijke veranderingen, onlosmakelijk verbonden was met zijn tijd. Zonder schroom, eerlijk en vol hartstocht vertelt Gerard Cornelis Hamoen over onder meer de oorlogsjaren, de armoede waarin hij opgroeide en zijn ontluikende seksualiteit.

Wanneer zijn leven in balans lijkt, wordt hij getroffen door een noodlottig ongeval. Hij wordt doof. Op een bijzondere wijze weet hij boven zijn doofheid uit te stijgen en hier geen slachtoffer van  te worden. Zijn geloof blijkt hierbij een ijkpunt.

De auteur

Elisabeth Riphagen is theologe, verhalenverteller, ontwikkelingswerker en auteur van verschillende boeken. Jarenlang heeft zij gewoond en gewerkt in Indonesië. Veelal in afgelegen en arme gebieden.

Eerder verschenen van haar ‘Zoekend onder een vreemde hemel’, ‘Achter de eeuwige glimlach’ en ´Vliegen zonder vleugels´.

In haar boeken ontmoeten we Elisabeth op haar veelvuldige reizen naar Indonesië. Hoewel zij en haar man tientallen projecten hebben begeleid en uitgevoerd op verschillende eilanden, zijn het juist de families en hun diepste geheimen die zij integer met de lezer deelt.

Informatie

ISBN : 978-94-93210-33-2

Prijs : € 19,95, te koop bij Karssen

Info : Inanna van den Berg; uitgever@ambilicious.nl; +31 6 112 08323

Ambilicious: www.ambilicious.nl

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank