Heel Reeuwijk korft, Reeuwijk duckstad

Het is bijna weer zover, het broedseizoen van de watervogels. Net als vorig jaar gaat de Reeuwijkse Heid Looy de broedkorf weer promoten. “In ons mooie Reeuwijk hebben we vorig jaar 159!! Eendekorven verkocht. Geweldig om dit te kunnen en mogen doen om oa de eend te helpen.”
De eendenkorf, een prachtig project met als doel om de eend een kans te geven om haar nest te beschermen tijdens het broeden. De moeder-eend heeft het zwaar. Eerst de woerden die in grote getalen langs komen ‘ fietsen’ om de eend te bevruchten.

Dit gaat er hard aan toe, en het eendje begint uitgeput aan het leggen van de eieren. 28 dagen zit ze vrijwel onafgebroken op het nest. Ze gaan dagelijkes even vanaf, beetje zwemmen, beetje eten, veren vet houden, en ontlasten. Dat zwemmen is belangrijk voor de eieren, omdat die vocht nodig hebben. Dan kunnen de eieren geroofd worden door o.a. ratten, vossen, bunzings, kraaien, marters, egels, mantelmeeuwen en andere nestrovers. Door de korf is die kans in ieder geval kleiner.

Vroeger konden de kuikens met moedereend schuilen in het waterriet. Riet geeft dekking, voedsel en veiligheid. Helaas is het riet steeds minder aanwezig, door de ganzen, muskusratten, rivierkreeft en de mens. In het riet zitten ook veel muggen en andere insecten. De kuikens hebben dat zo nodig om te overleven. De moedereend, die de kuikens onder haar vleugels beschermt tegen wind, kou en extreme nattigheid heeft lage oever nodig. De hoge schoeiingen helpen echt niet mee, helaas.

De korven zijn te bestellen via een pb bij natuurlijkheidi.nl voor € 22,50 per stuk. Gemaakt door Kees Verkaik en de opbrensten tbv de stichting natuurlijkheidi om de schapen goed te kunnen verzorgen, de bomen te snoeien, de eilanden te behouden.

Advertentie