Interview: Carolien van Os draagt stokje dansstudio na 14 jaar over: “Voor mij is dans het leven”

Met een opvallende bos blonde krullen en een leven vol danservaring was ze 14 jaar lang het trotse gezicht van Studio Viva Dans. “Viva betekent ‘vier het leven.’ Voor mij is dans het leven.” Inmiddels is de tijd aangebroken dat Carolien van Os haar dansstudio overdraagt aan een nieuwe eigenaresse: Frency van Duijn, wie er al enkele jaren lesgeeft. De studio zal nu I’M In Motion gaan heten.
Eind 2021 kwam het besluit om Studio Viva Dans over te dragen. Carolien heeft lange tijd samengewerkt met haar “rechterhand Liselot, maar die vertrok naar Curaçao.” Toen ze een gezin kreeg “werd het allemaal wat lastiger om de studio met privé te combineren, zeker ook in combinatie met het drukke werk van mijn partner.” Verder kwam de coronacrisis. “Dan ben je meer aan het overleven dan iets aan het opbouwen.” Tegelijkertijd kreeg ze ook een tweede dochtertje. “De balans was niet meer terug te vinden. Verder kregen wij het nieuws dat mijn moeder ziek is. Dat is de druppel die de volle emmer deed overlopen. Als je er voor je leden wil zijn, moet je er veel energie in pompen. Ik kon niks meer extra geven. Ik wil nu toch meer aanwezig zijn voor mijn familie en gezin.”

Nog steeds lastig

Het is een lastige beslissing geweest. “Het is nog steeds lastig. Ik dans al vanaf mijn vierde en heb altijd graag een eigen dansstudio gewild. Dit heb ik op mijn 21e bereikt. Ik wilde dit eigenlijk tot latere leeftijd blijven doen. Mijn hart is nog steeds verbonden aan Studio Viva Dans, dat bén ik, maar ik doe de studio voor mijn gevoel tekort als ik nu aan het roer blijf.”

Frency

Hoe de keuze viel op Frency? In een evaluatiegesprek “gaf zij aan dat ze naast haar werk bij Studio Viva Dans in Alphen voor zichzelf wilde beginnen,” het liefst een eigen dansschool. “Ik had nog nooit geweten dit haar droom was. Toen is het balletje gaan rollen en zijn we met elkaar de gesprekken in gegaan.”

Bijna alleen maar hoogtepunten

Hoe Carolien terugkijkt op de jaren als eigenaresse van de dansschool? “In principe heb ik geen dieptepunten gekend, tot de coronacrisis. Het creatieve aspect van het werk is toen weggevallen.” Maar, verder alleen maar hoogtepunten, noemt ze. “De optredens. We hebben gedanst in Utopia, en in een lift in Naturalis te Leiden.” Verder noemt ze “optreden op de Najaarsmarkt, bij diverse grote artiesten waaronder Maan, Ali B, Yes-R en Wolter Kroes.” Ze denkt terug aan hoe ze, terwijl niemand haar echt serieus nam als 21-jarige dansschool-eigenaresse, deze kansen toch kreeg van de Najaarsmarkt Commissie.

Ook heeft Carolien “meerdere uitverkochte dansvoorstellingen in het Evertshuis en de Goudse Schouwburg mogen organiseren.” Verder bereikten ze meerdere malen het Nederlands Kampioenschap, en zijn ze ook daadwerkelijk kampioen geworden in 2017. Verder noemt Carolien het danskamp en de optredens bij de Kerstshow van Helemaal Top.

I’M in Motion

De dansschool gaat I’M in Motion heten. “Frency heeft het concept heel goed uitgedacht. Ik vind dat het haar hoofdstuk moet zijn, en met een nieuwe naam verder moet. Ze gaat het sowieso met heel veel enthousiasme en veel passie doen, die ik ook herken van mezelf van vroeger.”

Dankbaar

Naast de vrijwilligers en ouders is Carolien dankbaar “voor de leden. De jongste is 2, de oudste 82. Sommigen zitten al 14 jaar op les. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Ik wist niet of ik met een champagnefles of een doos tissues op de bank moest zitten. Mijn ziel en zaligheid zit immers in deze dansstudio.

Weer eventjes leerling zijn

Hoe het loslaten van de dansschool verloopt? “Emotioneel gezien zal ik het heel moeilijk vinden. Het bericht naar buiten brengen richting de leden alleen al. Ik wist niet of ik met een champagnefles of een doos tissues op de bank moest zitten. Mijn ziel en zaligheid zit immers in deze dansstudio. Ik heb het met heel veel plezier en passie gedaan, maar het past niet meer in de fase van mijn leven nu en daarom doe ik een stap opzij.”

Welke rol het dansen in haar eigen leven zal betekenen vanaf nu? “Ik zal Frency sowieso ondersteunen bij de overdracht. Verder wil ik het dansen weer gaan oppakken. Ik wil weer terug naar de kern van de passie; terug naar hoe het begonnen is. Ik wil zelf weer eventjes leerling zijn.” 

 

Door: Anne van SchothorstX