Ingezonden brief: Ónze klimaatcoöperatie?

Het is 2023, en wéér zijn we een jaar verder terwijl de tijdklok doortikt: opwarming van de aarde, klimaatverandering, hoe geven we de aarde door aan de volgende generaties. Zullen we dit jaar eens 2 gróte stappen zetten? Naast alle goede voornemens die we toch al gemaakt hebben.
Een groot energielint door het Groene Hart

De eerste stap is dat we een groot lint van energie-opwekking maken in het Groene Hart. Met wanden van zonnepanelen langs de snelwegen. En zullen we er ook wat windmolens bij plaatsen: voor onze gemeente 11 langs de N11 en 12 langs de A12 (als wethouder maakte ik al het grapje: wees maar blij dat we niet langs de A257 liggen…..). En ook ProRail is wel mee te nemen in zo’n aanpak langs het spoor.

Afgelopen najaar heb ik een rondje gedaan langs alle energie-coöperaties in de regio, en daar valt dit idee best in de smaak. In andere regio’s zoals Noord-Holland en in Brabant langs de A67 worden zulke plannen ook uitgewerkt.

Het ongemak is dat zulke plannen ook met de buurgemeenten en drie provincies afgestemd moeten worden. En dat de (rijks-)overheid er met alle regionale energiestrategieën zo’n kluwen van heeft gemaakt. Maar die zelfde overheid geeft de opdracht aan het Groene Hart voor een slimme aanpak voor de energievraag in dit gebied (Novex). 

Iedereen lid van de klimaatcoöperatie

Met zo’n energie-opwekking valt veel geld te verdienen. Zullen we dat dan ook in onze eigen portemonnee houden? Door de investering (mede) te laten doen door de Klimaatcoöperatie die onze gemeente al eerder heeft opgericht. Dan komt de winst daar ook terecht. Het land kent al heel wat van dat soort “winst-coöperaties”. 

Als de gemeente bij de jaarlijkse belasting-aanslag nou eens één vrijwillig tientje extra opneemt, waarmee je gelijk lid bent – en iedereen die daar bezwaar tegen heeft betaalt die € 10,– gewoon niet. Dan zijn we allemaal lid. Prima als de buurgemeenten in het Groene Hart óók meedoen. 

En wat doen we met die winst? Dat bepalen de leden van de coöperatie zélf op de algemene ledenvergadering. Dat wordt een leuk feest. We kunnen er extra klimaatmaatregelen mee nemen, iets doen rond energie-armoede. Of het Groene Hart nog wat mooier maken om het beter door te geven aan de volgende generaties. Maar zoals in andere gemeenten het welzijn, sport en ouderenzorg in de dorpen op niveau houden kan ook. 

Ook zin in het nieuwe jaar?

Martien Kromwijk

De Klimaat Zaak

 

Advertentie