IMG_4108_Facetune_12-03-2019-17-35-02

Interview: Bodegravers ondernemen met succes op Curaçao

Walter van Gulik (45) is even terug in Bodegraven. Pas voor de tweede keer in drie jaar. De ondernemer, die inmiddels een succesvol appartementencomplex runt met zijn vriendin Jessica de Bruijn (27), is samen met haar en hun dochtertje Mila(1) woonachtig op Curaçao. Hij heeft hiervoor 42 jaar in Bodegraven en Alphen gewoond. Het ondernemen is voor het stel niet uit de lucht komen vallen: hij is in Bodegraven mede-eigenaar geweest van Vrienden van de Hoeck en restaurant Anders en Jessica heeft veel gewerkt in de horeca, zoals eveneens bij restaurant Anders.
 

Curaçao

“Ik zei altijd; Curaçao is het mooiste dat me is overkomen”, aldus van Gulik. Na de komst van zijn dochter Mila heeft hij zijn opvatting wel wat bijgeschaafd. “Een kind krijgen is prachtig. Ik was 44 toen ik vader werd, niemand had het meer verwacht. Maar Mila op Curaçao is wel echt het ultieme!”

“Ik vind het fantastisch eigenlijk”, aldus Jessica. “De combinatie tussen moeder zijn en het resort runnen werkt erg goed, zeker ook omdat wij wonen bij het resort. Alles loopt lekker en Mila kan hier heerlijk opgroeien.”

“Ik kom nu al zo’n dertien jaar op Curaçao en Jessica ruim acht jaar. In die tijd dat we daar op vakantie waren kregen wij het gevoel dat we daar wilden zijn in plaats van in Nederland”, aldus Walter. “Op een gegeven moment keken we elkaar aan in het zwembad en vroegen we elkaar: Willen we hier blijven?”

Inmiddels zit het stel al weer drie jaar op Curaçao, met een nieuw gekocht complex nabij de stad en de stranden Mambo Beach en Jan Thiel. Ze runnen hun bedrijf onder de naam ‘Beleef Curaçao Appartementen’ al twee en een half jaar, met succes.

Heimwee?

Wat van Gulik mist aan Bodegraven en Nederland? Hij is even stil. “Mijn familie en vrienden. De mensen. Maar niet het dorp en het land zelf.”

Bang voor eenzaamheid zijn ze niet, het stel is sociaal: “Het eerste jaar was het wat eenzamer, maar we hebben in die drie jaar alweer een aardig grote vriendengroep opgebouwd. Jessica is bijvoorbeeld deze week met haar moeder en Mila naar een verjaardag  van vrienden van ons geweest. We hebben Antilliaanse, Nederlandse en Venezolaanse vrienden. Ook komen er geregeld Nederlandse vrienden of familie langs.” Het stel heeft nog een andere oplossing: “Als één van ons heimwee krijgt, boeken we een ticket en dan kan hij of zij naar familie en vrienden in Nederland.” 

Ondernemen

Er kwamen in het begin veel Nederlanders en Bodegravers naar het complex. “Veel mensen horen via-via over ons”, aldus van Gulik. Tegenwoordig komen er door Airbnb nu ook buitenlanders als Duitsers, Amerikanen en Canadezen op het complex af. Mensen zijn tevreden. Alle recensies geven ‘uitstekend’ aan, op één ‘goed’ na. “Dat is geweldig”, aldus van Gulik. Wat het geheim is? “Het is heel huiselijk, je hebt een nauwe omgang met de mensen die er komen.” Dit heeft van Gulik dan ook meegenomen uit het werk bij Vrienden van de Hoeck en Anders. “Mensenkennis, de omgang met mensen, is zo belangrijk. Je moet goed aan kunnen voelen wat mensen zoeken en willen”, aldus de ondernemer.

“We hebben tot nu toe alleen nog maar leuke en tevreden mensen gehad. We proberen iedereen altijd op voorhand al zo goed mogelijk te helpen met bijvoorbeeld tips en trips over het eiland, een boot of een stadstocht met een gids.”

Vakantiegevoel en hard werken

Er kunnen zo’n veertien mensen in het complex dat bestaat uit twee studio’s en drie appartementen en uitzicht geeft op de zee. “Maar als het nodig is, kunnen we er zo nog een bed bij zetten, hoor!” 

Er wordt hard gewerkt door het stel en ze houden tegelijkertijd balans. “’s Ochtends zitten we altijd even buiten met een kop koffie aan de bar bij het zwembad. Om tien uur gaan we dan aan de slag. We doen alles zelf. Schoonmaken, onderhoud, alles.” Ook mooie foto’s zijn belangrijk: “Jessica is veel bezig met foto’s en social media.” Hoe het is om in het zonnige Curaçao te werken? “Het is voor ons geen vakantie, maar wel een vakantiegevoel. Je hebt sneller een gevoel van vrijheid. Maar het complex blijft niet uit zichzelf mooi. Wij moeten daar ons best voor doen.”

“Vanaf de leeftijd van 11 maanden gaat Mila drie dagen in de week naar de opvang, waardoor Walter en ik onze handen die dagen weer extra vrij hebben om met het resort bezig te zijn”, vertelt de Bruijn.

Het stel richt zich op de toekomst, op Curaçao. “Als Mila leerplichtig wordt, zal ze naar een Antilliaanse school gaan, waar ze les zal krijgen in het Nederlands en in de lokale taal: het Papiamento”, aldus van Gulik.

Groei

Het gaat goed met het bedrijf. “In de tussentijd hebben we er een studio bijgekregen en sinds dat jaar lopen de boekingen eigenlijk als een trein”, aldus Jessica. “Ons plan voor de bezettingsgraad was dat we het eerste jaar 50 procent wilden draaien, het tweede jaar 60 en het derde jaar 70 procent. Wat er gebeurde? Het eerste jaar hadden we 51 procent, het tweede jaar 60 procent en we zitten nu in ons derde jaar en we zitten op 86 procent. Dan gaat er echt iets goed”, vertelt Walter trots. “Het is altijd even afwachten de eerste paar jaar omdat je toch iets moet opbouwen, maar we merken dat het nu steeds drukker begint te worden”, vertelt Jessica.

Het stel wil in het kader van het behouden van de huiselijkheid niet meteen veel appartementen bijkopen om te verhuren. “We willen zorgen dat we met onze huidige vijf appartementen goed blijven verhuren en de aankomende jaren volzitten, maar we houden onze ogen wel open!”

Door: Anne van Schothorst

X