Interview met Inge Nieuwenhuizen wethouder (VVD)

Sinds dit voorjaar is Inge Nieuwenhuizen wethouder (VVD) in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Haar portefeuille bestaat uit economische zaken, verkeer en vervoer, recreatie en toerisme, dorpsmarketing en werk en inkomen. 




Eén van de speerpunten van Inge is bereikbaarheid. “Ik vind dat echt een ding. Het is bizar dat je er 40 minuten over doet om van Gouda naar Bodegraven te komen met de bus. Je kunt eigenlijk nog beter gaan fietsen.” Ook wil zij meer mensen aan het werk hebben en kijken naar de kansen op het gebied van recreatie en toerisme. 

Recreatie

Inge wil werken aan een goede balans tussen natuur en recreatie. “We hebben een groot plassengebied in onze gemeente en het meest duurzame recreatiepark van Nederland: Landal. Dat biedt heel veel kansen voor onze gemeente en ook voor de hele regio, maar met respect voor de natuur. Ook hoor ik het rondje Rijn-IJssel vaak voorbij komen, kunnen we een verbinding tussen die twee rivieren maken ten behoeve van de recreatievaart?”

“Daar zit namelijk ook een belang voor de provincie en voor Alphen aan de Rijn, want er komt nu erg veel recreatief vaarverkeer over de Gouwe – terwijl die ook voor de beroepsvaart een steeds belangrijker vaarroute wordt. En kijk hoe mooi het is dat particulieren initiatief namen voor de Rijnkadehaven, dat is toch fantastisch? Ook kunnen we beter aanhaken op de Cheese Valley-ontwikkeling, dat biedt bovendien kansen voor de kaasboerderijen en het kaasmuseum”, gaat Inge gedreven verder. “Kaas is het DNA van Bodegraven-Reeuwijk.”

Weer terug in Bodegraven

Inge Nieuwenhuizen woonde 23 jaar geleden al even in Bodegraven. Haar oudste dochter is hier geboren en toentertijd werkte ze in Amsterdam. Na een periode elders gewoond en gewerkt te hebben, is ze wethouder in IJsselstein en Voorschoten geweest en sinds afgelopen december is ze weer terug in Bodegraven. Bodegraven ligt strategisch, tussen de grote snelwegen in en aan het spoor. “Maar de bereikbaarheid kan beter”, aldus Inge. “Qua openbaar vervoer zijn er ontwikkelingen mogelijk, maar ook de Bodegravenboog moet leiden tot een betere bereikbaarheid. Verder is bekend dat het centrum een upgrade kan gebruiken. We moeten de leegstand aanpakken en op die manier de vitaliteit van het centrum verbeteren. En ik wil aan de slag met meer horeca op het Raadhuisplein. Mensen ontmoeten elkaar in een centrum, daar moeten we in investeren, dat is belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp. Hier in Bodegraven, maar ook in Reeuwijk en de andere dorpen die bij onze gemeente horen.”

Rondje dorp

Om de gemeente Bodegraven-Reeuwijk goed te leren kennen is Inge in verschillende dorpskernen op pad geweest, onder andere met Leendert Spijker van de Stichting Historische Kring Bodegraven. “Hij weet echt alle ins en outs van de gemeente. Door zulke activiteiten leer je de mensen en de wijken goed kennen”, vertelt ze enthousiast. “Het is belangrijk om te weten wat er speelt in onze gemeente.”

Bedrijvenbezoek

Als nieuwe wethouder is ze al flink aan de weg aan het timmeren. Al voor haar wethouderschap sprak ze regelmatig met inwoners tijdens het flyeren voor de politieke verkiezingen. In de zomerperiode bezocht ze meerdere bedrijven in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ze merkte dat het bedrijfsleven over het algemeen erg tevreden is over de gemeente. Maar ze realiseerde zich ook dat de kloof tussen het bedrijfsleven en inwoners nu vaak nog te groot is. “Er zitten veel mensen thuis die wíllen en kunnen werken. Daar moeten we wat mee. Deze mensen kunnen op verschillende plekken aan de slag en door bij bedrijven langs te gaan ontdek je waar en wat de vraag is. Zo is mij bijvoorbeeld opgevallen dat er veel vraag is naar technische functies. Lokale bedrijven kunnen de jeugd nu al gaan binden aan Bodegraven-Reeuwijk, bijvoorbeeld door bedrijfsbezoeken van basisscholen of middelbare scholen te faciliteren.”

Verbinding 

Voor ondernemers zijn ook de koopzondagen een ‘hot topic’. “Daarover zijn we in gesprek met de perifere partijen, zoals Karwei en Formido. Nu is het aan de raad om het besluit te nemen, maar de ondernemers weten wat werkt en wat niet werkt.” Inge vervolgt: “Ik vind het zelf wel heel belangrijk dat mensen bij mij binnen kunnen lopen en hun gevoel kunnen uiten, in dit geval over de koopzondagen. Ik wil graag dat we een open en transparant bestuur vormen. Ik ben aanspreekbaar en toegankelijk en vind het belangrijk dat mensen me weten te vinden”. Inge heeft gemerkt dat de relatie tussen de bedrijven en de gemeente goed is. “Relatiebeheer is verbindingen leggen, letterlijk en figuurlijk. Ik krijg zoveel energie van het praten met mensen. Dat is ook het mooie aan lokale politiek. Je ziet direct wat er gebeurt met je besluiten. Natuurlijk kun je niet iedereen gelukkig maken, maar je staat tussen de mensen en hoort direct de voors en tegens. Dat maakt het zo interessant!”

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank