Jongeren in de lokale politiek: Babs Broekema (28) voor Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk

Babs Broekema (28) zet zich in voor Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk. “Ik ben overheidsadviseur en onderzoeker. Daarbij help ik vooral gemeenten met allerlei vraagstukken. Mijn expertise zijn vragen in het sociaal en fysiek domein. Daarnaast promoveer ik dit jaar aan Erasmus Universiteit Rotterdam tot dr. in de bestuurskunde en sociologie.”




Hoe zet jij je in in de lokale politiek?

“Ik ben verkiesbaar voor de gemeenteraad! Mocht ik niet verkozen worden tot raadslid (wat logisch is gezien mijn positie) hoop ik mijn bijdrage vanaf de zijlijn te kunnen leveren op specifieke thema’s zoals de Participatiewet, Jeugdwet of WMO.” 

Wat trok jou om als jongere politiek actief te worden?

“Ik doe al jaren onderzoek naar gemeentepolitiek, ik adviseer gemeenten, en de logische volgende stap is het zelf proberen te doen. Niet lullen maar poetsen.”

Welke problemen zie jij op dit moment voor jongeren in Bodegraven-Reeuwijk?

“Naast mijn fulltime baan als adviseur heb ik ook een klein huiswerkbegeleiding bedrijf. Daar kom ik veel in aanraking met jongeren van 12 tot 17 jaar. Je merkt dat jongeren zich – ook als gevolg van de pandemie – vervelen. Eigenlijk zijn ze nergens écht welkom en ze worden snel gezien als ‘hangjongeren.”

Hoe hoop je die problemen op te lossen?

“Ik hoop jongeren meer ruimte te kunnen geven om buiten samen te komen. Dat hoeft niet altijd midden in het centrum of in een woonwijk. Dit kan op plekken waar ruimte is. Geef jongeren de vrijheid om mee te denken over wat er moet komen en geef ze vervolgens ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud.”

Wat vind je juist goed gaan in de gemeente voor jongeren?

“Er zijn veel sportfaciliteiten voor de jongeren waar ze hun energie kwijt kunnen, maar ook waar ze hun sociale contacten kunnen onderhouden.”

Als je 100.000 euro had om in de gemeente te besteden aan jongeren, waar zou je het dan aan uitgeven?

“Onlangs heeft de gemeenteraad diep in de buidel moeten tasten om Bureau Bousa professioneel aan boord te houden. Geld dat de gemeente eigenlijk niet heeft. Bureau Bousa is voor onze gemeente een kleine maar belangrijke en gewaardeerde lokale partner. Met haar producten bevordert Bousa de kansengelijkheid van kinderen in onze samenleving. Bousa is voor ons sociaal domein de ogen en oren in de samenleving en achter de voordeur. Daarmee verkeert zij in een unieke positie om eventuele problemen met kwetsbare kinderen te signaleren. Om dit structureel te kunnen blijven doen is extra geld hard nodig. Die 100.000 euro zou ik hier graag voor willen inzetten.”

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank