WhatsApp Image 2020-02-03 at 08.34.16

LTO trekt volle zalen met klucht ‘Bajesbonje’

Dit weekend was het druk bij toneelclub LTO, die voor het 21e jaar in het Evertshuis speelde. De Bodegraafse groep met toneelspelers voerde drie dagen op rij de klucht ‘Bajesbonje’ uit; een voorstelling met een sterk Bodegraafs karakter. Deze is met twee uitverkochte zalen succesvol te noemen.
De gevangeniseigenaresse komt naar voren gelopen. “Welkom in mijn gevangenis!” klinkt op een ludiek dringende toon. Op het toneel staat daadwerkelijk een gevangenis waarin niet lang daarna vier hoofdverdachten gevangen genomen zullen worden. ‘Danny de Vries’ van ReBonieuws komt dan aan het woord met het volgende nieuwsbericht: “Er zijn verdachten opgepakt voor plaatsing van een bom in het plaatselijke winkelcentrum..” Niet snel daarna komen vier karikaturen van verdachten het toneel op; een ‘wandelend bloemencorso, een ‘kakker’, een man die de volgende dag moet trouwen en iemand die al zeven keer eerder de gevangenis van binnen heeft gezien. Dit terwijl verschillende agenten een oogje in het zijl houden, wat niet altijd even goed gaat. Ook advocaat Laurens van Leeuwen betreedt het podium regelmatig, maar wat hij nu echt voor elkaar krijgt, naast het uitdelen van kaartjes met zijn personalia, weet niemand.

Roos van Mastwijk, regisseur en tevens ‘aanstaand echtgenote’ in het toneelstuk waarin geen blad voor de mond wordt genomen, is blij met hoe de voorstelling verloopt. “Het loopt super. Het leukste vind ik het plezier van de spelers en de groei die je doormaakt samen.” Hoe ze het toneelstuk bedacht hebben? “Samen met spelers gaan we op zoek naar stukken, we lezen boekjes, bekijken video’s en ik pas het stuk hier en daar aan.”

Door: Anne van Schothorst

X