Marieke de groot over fysieke gymlessen op IKC Schatrijk

De verlengde lockdown betekent voor leraren en leerlingen dat zij het online onderwijs nog even moeten doorzetten. Zo ook de gymlessen. Maar in je eentje sporten voor een beeldscherm tipt natuurlijk niet aan samen sporten in de buitenlucht. Daarom wil het team van IKC Schatrijk in Bodegraven het graag anders aanpakken. Deze dinsdag biedt de school fysieke gymlessen op het schoolplein. Waarbij alle rekening wordt gehouden met de RIVM-richtlijnen, uiteraard. Directeur Marieke de Groot vertelt ons over het initiatief.  
‘’Onze online gymlessen bestonden voornamelijk uit wat kleinere ‘challenges’ die de leerlingen werden aangeboden. Zo heb ik op de noodopvang leerlingen als krabbetjes door de gangen zien rennen en waren kinderen thuis achter hun beeldschermen aan het dansen. Dat sporten voor de laptop is natuurlijk leuk, maar naarmate het schooljaar verder vordert wordt het ook tijd voor een beetje afwisseling.’’, vertelt de Groot. Daarom kwamen meester Mike en meester Werner met het initiatief om de gymlessen op 19 januari op het schoolplein te geven.

‘’Dit is ons cadeautje aan de kinderen’’ 

Kinderen onder de twaalf mogen volgens de richtlijnen buitensporten. Dat is dan ook precies wat er op het schoolplein van Schatrijk gaat gebeuren. Elke klas komt een half uurtje sporten en tussen elke groep zit tien minuten wisseltijd om verder contact te voorkomen. ‘’Er worden activiteiten georganiseerd als bootcamps, freerunnen en stoepranden.’’, aldus meester Mike. ‘’De groepen omvatten zo’n 20 tot 25 leerlingen. Voor hen is het ook fijn om hun klasgenootjes eindelijk weer te kunnen zien. Dit is eigenlijk ons cadeautje aan de kinderen.’’, vult de Groot nog aan.

‘’Wat betreft de verdere coronaregels hoeven de kinderen onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Wel verzoeken we de ouders om de kinderen alleen naar school te laten komen óf af te zetten op de ‘hartjes-stip’. We hebben tegenwoordig een zogeheten ‘kiss & zwaai’. We zijn een buurtschool, dus dit zou heel goed mogelijk moeten zijn. De kinderen zijn tijdens een Google meet-vergadering uitgenodigd om de gymles bij te wonen. Wij zien het als groot belang dat zij in beweging blijven. De gymlessen zijn dan ook onderdeel van het reguliere programma. Mochten er echter leerlingen zijn die écht niet willen of kunnen, is dat natuurlijk ook geen probleem. We zitten nog steeds midden in de coronacrisis, daar moet ook rekening mee gehouden worden.’’

‘’We zijn altijd bereid om over de verschillende mogelijkheden na te denken. Als deze dag een succes is, staan we er dan ook zeker voor open om het nog een keer te doen. Al hopen we natuurlijk het meest dat we onze deuren snel weer mogen openen en dat dit enkel een eenmalige oplossing hoeft te zijn.’’

Door: Isa Smeele

 X