Boete Eteck of niet: “Warmtewet beschermt niet”

Al anderhalf jaar niet op vakantie durven uit angst voor lekkages, op het werk douchen omdat het water thuis te koud is, veel betalen voor niet geleverde warmte en een klam huis in de zomer; het houdt Rina Hampel en haar partner Arjan veel bezig. Al ruim drie jaar strijden zij voor een werkend WKO-systeem. Toen de warmtevoorziening in 2017 van NUON werd overgenomen door voormalig slopersbedrijf Eteck, begonnen de problemen zich op te stapelen. “Je wordt niet geholpen.” Rina en Arjan deden inspraken bij de gemeente, richtten een stichting op en verspreidden een eigen enquête aan de 143 WKO-aangesloten Weideveld-bewoners. Er werd onderzoek door Moventem (samenvatting) gedaan, waaruit onvrede van bewoners bleek. 12 januari trof de gemeente Bodegraven-Reeuwijk officiële maatregelen en legde een dwangsom van 7500 euro per werkdag op aan Eteck, tot ze voldoen aan de contractuele voorwaarden. “Ik had zoiets van ‘eindelijk’, zij zien ook in dat het niet normaal is wat er gebeurt.”




Warmtewet

Van leverancier wisselen kunnen de bewoners niet, door hun contract. Er bestaat een Warmtewet die sinds 2014 van kracht is. In plaats van bescherming ervaren burgers juist benadeling door deze wet, aldus Rina. “Eerst mochten warmteleveranciers van de wet maximaal vier uur geen warm water leveren. Nu is dat acht uur.” Arjan: “Er zijn partijen die misbruik maken van de mogelijkheden die de Warmtewet biedt. Er is een riedeltje ontstaan dat de Warmtewet beschermt; maar dat is gewoon niet zo. De energietransitie moet betaald worden, wanneer wij veel rechten hebben is het teveel risico.”

Kan Eteck de problemen, zelfs onder druk van een boete, nog oplossen? “Nee.” zegt Rina Hampel stellig. “We zijn al vier jaar in gesprek. Het heeft geen urgentie want wij zitten vast aan een contract.” Arjan: “Uiteindelijk zal het voor de rechter komen.”

Arjan maakte een website om met data de warmtevoorziening bij te houden. Grote schommelingen zijn te zien; zo kan worden gedoucht wanneer de rode lijn door het oranje gedeelte loopt, is de douche lauw en ‘zwak’ in het witte gedeelte en kan er niet worden gedoucht in het blauwe gedeelte, zo legt Arjan uit.

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank