Melkveebedrijf van Oostdam wint trofee voor Weidevogelboer

Afgelopen weekend markeerde de start van het Weidevogelseizoen in Zuid-Holland, een initiatief van De Groene Motor. De dag begon met de uitreiking van de trofee voor Weidevogelboer van Zuid-Holland voor het jaar 2023.
Met trots ontving Niels Oostdam de trofee voor zijn toewijding als boer aan het behoud van weidevogels in de polder De Wijk. Dankzij zijn inspanningen, zoals het creëren van plasdrasplekken en het hanteren van uitgesteld en wisselend maaibeheer, zijn talloze nesten van onder andere grutto’s en tureluurs succesvol uitgekomen en opgegroeid. En ook komend voorjaar zullen hier weer volledig voor inzetten.

Niels, een 25-jarige, runt samen met zijn ouders en broertje een melkveebedrijf in Bodegraven. Sinds vorig jaar zijn ze eigenaar van 25 hectare land in polder De Wijk, een gebied dat bekend staat om zijn rijke populatie weidevogels. Niels wordt geëerd met deze trofee vanwege zijn keuze om niet te gaan voor het maximale rendement door zoveel mogelijk gras te maaien voor de koeien, maar juist te kiezen voor het behoud en de bescherming van de weidevogels in dit gebied.

Dit realiseert hij door later te maaien en plasdras pompen te plaatsen. Hoewel dit deels wordt gecompenseerd, vergt het ook veel flexibiliteit en inzet, en nu wordt hij daar terecht voor beloond.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank