Lely Orbiter Familie Oostdam (05) 0299

Online supermarkt Picnic komt met eigen boerderijmelk uit Bodegraven

Vandaag start online supermarkt Picnic met het direct van de boerderij aan huis bezorgen van halfvolle en volle melk. De melk van de familie Oostdam uit Bodegraven wordt op de boerderij gepasteuriseerd, verpakt in flessen en via Picnic samen met de andere boodschappen gratis aan huis gebracht. Zo kunnen meer mensen genieten van verse melk, direct van de boerderij.
Een volautomatische melkrobot geeft de koe de vrijheid zelf te bepalen wanneer ze gemolken wordt, waarna de melk direct wordt gepasteuriseerd en gebotteld in een geavanceerde minimelkfabriek. Niet alleen is de melk als hij bezorgd wordt daardoor heerlijk vers, de unieke smaak en kwaliteit blijven optimaal behouden. Bovendien is de melk goed voor dier en boer: de koeien hebben ‘vrij koeverkeer’ en de familie Oostdam krijgt een eerlijke prijs voor de ambachtelijke boerderijmelk.

Altijd vers en geen verspilling
Dit initiatief past binnen de ambities van Picnic om meer lokale producten in het assortiment op te nemen en tegelijkertijd ook de duurzame bezorgketen breder in te zetten. “De keten is extreem kort, de melk is supervers en klanten weten precies waar de melk vandaan komt, dat vinden ze steeds belangrijker”, aldus medeoprichter van Picnic Michiel Muller. “Daarnaast vinden we dierenwelzijn en een eerlijke prijs voor deze ambachtelijke boerenmelk belangrijk.”

In de samenwerking met de boerderij van de familie Oostdam staat de gezondheid van de koe centraal. Ook vindt de familie een lage footprint en comfort voor de koeien belangrijk. In de serrestal bepalen de koeien zelf wanneer ze gemolken worden en als het weer het toelaat mogen ze naar buiten.

Geen tussenkomst van zuivelverwerker

Familieboerderij Oostdam is de tweede in Nederland die gaat werken met de minimelkfabriek van Lely en zich aansluit bij Mijn Melk. Lely is een internationaal familiebedrijf van Nederlandse bodem dat met innovatieve oplossingen de levens van boeren en hun vee aangenamer maakt. Mijn Melk is een platform voor boeren die hun melk zelf verwerken en verkopen, zonder tussenkomst van een zuivelverwerker.

“Door de kortere keten blijven de smaak en de kwaliteit optimaal”, aldus Yvonne Oostdam. “Doordat we de melk zelf verwerken in een minimelkfabriek maken we de boerderij gereed voor de volgende generatie boeren.” Oudste zoon Niels (21) staat al in de startblokken en heeft de dagelijkse leiding over de geavanceerde minimelkfabriek. 

 

 X