Ontmoet de Wijkagenten: Fuat Arslan

Sinds vorig jaar is een nieuw team van wijkagenten geïnstalleerd in Bodegraven-Reeuwijk. De vier stellen zich hier via ReBonieuws voor. Samen met Hans Hazeborg werkt Fuat Arslan vanaf februari in Reeuwijk, Waarder en Driebruggen. Hiervoor heeft hij als wijkagent in Gouda gewerkt. Fuat vertelt ReBonieuws over zijn ervaringen tot nu toe, en wat hij hoopt voor de komende tijd.
Wat spreekt je het meest aan in het politie-vak?

“De afwisseling in het vak als wijkagent. Je doet nooit een dag hetzelfde. De ene dag heb je met de jeugd te maken, de andere dag met iemand wiens geestelijke gezondheid uitdagend is. Het hangt af van de meldingen. Het kan ook een langlopend probleem zijn. Soms is het juist weer met drie telefoontjes opgelost.”

Wat heb je al meegemaakt dat je is bijgebleven?

“Ik heb veel meegemaakt, maar vaak zijn het de wat onnatuurlijke zaken die je bijblijven. Dat je voor een burenruzie komt, waar dan ineens iemand staat met een hakbijl. Dan gaat echt alles door je lichaam. Je wordt gespannen, je handelt ook naar de omstandigheden op dat moment. Hier was het gelukkig goed gegaan, we hebben geen wapens hoeven gebruiken. Toch was het wel als een horrorfilm. Achteraf denk je ‘joh, het had ook anders kunnen aflopen.”

Fuat heeft een andere wens. “Dat ze je als mens zien. Niet als tegenpartij. Ik wil burgers behandelen zoals ik zelf ook behandeld wil worden.

Wat wil jij betekenen voor de inwoners?

“De burgerij verwacht dingen van ons als wijkagent, en wil dat ook krijgen. Ik hoop en probeer zoveel mogelijk aan die verwachtingen te voldoen. Dat je inzet op hun problemen, en mensen serieus neemt. Voor de één lijkt een probleem groter dan de ander.”

Wat hoop je te bereiken en/of te verbeteren in de gemeente?

“Ik wil burgers het gevoel geven dat ik dicht bij de mensen sta. Dat men ook wel het gevoel heeft; ‘als ik ze nodig heb, kan ik er terecht’. Dat we bereikbaar zijn. Hier hoop ik toch wel langs te gaan en zo snel mogelijk contact te hebben.” In het grotere “Gouda werkt dat anders.” Fuat heeft een andere wens. “Dat ze je als mens zien. Niet als tegenpartij. Ik wil burgers behandelen zoals ik zelf ook behandeld wil worden. Dat krijg je dan ook terug.”

In het Evertshuis kun je op dinsdag en donderdag binnenlopen met vragen. Ook kan op afspraak aangifte worden gedaan. Voor doorverbinding met de wijkagenten kun je bellen naar 0900-8844.

Door: Anne van SchothorstX