Oproep aan bedrijven: boom op parkeerplaats!

Aan alle bedrijven is gevraagd om minimaal één parkeerplaats op te heffen en in plaats daarvan een boom te plaatsen, en een klein voedselbosje, of “snoepbosje”, om het extra leuk te maken voor personeel en bezoekers. Deze oproep van mijnklimaatpartij is opgenomen in de nieuwsbrief van het Ondernemersplatform OPBR aan álle bedrijven in de gemeente.
Voor sommige bedrijven sluit dit ook nog eens mooi aan bij een subsidie van € 50.000 die beschikbaar is gesteld  voor vergroening van de bedrijvenparken Broekvelden en Groote Wetering door het Ondernemers Collectief Bodegraven. Voor bedrijven die gaan meedoen heeft mijnklimaatpartij ook advies beschikbaar over hoe zo’n voedselbosje in te richten.

Minder auto’s 

Het idee sluit ook aan bij de trend naar minder vervoer per auto. Bedrijven hebben vanaf dit jaar de plicht te rapporteren hoe zij dat bereiken: door meer thuis werken, meer openbaar vervoer of verplaatsingen per fiets. Omdat er dan minder geparkeerd wordt met een auto ontstaat er ruimte bij ieder bedrijf voor dit initiatief: tenminste één parkeerplaats er uit en meer groen daarvoor in de plaats.

Klimaat

Voorzitter Jaap de Vries van de meet-up groep over bomen planten: “Het mes snijdt zo ook aan twee kanten: minder auto’s betekent minder CO2 uitstoot, en meer bomen betekent meer opname van CO2. Dus allebei dubbel gunstig als we de opwarming van de aarde wat willen afzwakken”. Hij noemt het een fantastische kans om zo samen op te trekken met het initiatief tot vergroening van bedrijven.

Contact met bedrijven

Jan de Lange uit de groep richt zich inmiddels helemaal op het creëren van voedselbosjes. Een trend die sterk in opkomst is. “Als je rondom die boom dan ook nog wat leuke struikjes plant waarmee er vruchten en fruit beschikbaar komt en soms iets in bloei staat, dan betrek je ook personeel en bezoekers er nog op een leuke manier bij. Ren waarom zou je niet een wedstrijdje organiseren wie het leukste voedselbosje heeft gemaakt”.

Meer bomen

Het idee is bij mijnklimaatpartij ontstaan op de eerste meet-up in maart 2022 over het planten van meer bomen. De uitwerking is inmiddels op de website geplaatst, en in de komende periode neemt mijnklimaatpartij er ook nog rechtstreeks contact over op met bedrijven. “Wij doen geen sprintje, het hoeft ook niet allemaal gelijk, maar we willen dit de komende jaren beslist op de agenda houden”, aldus voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij.

 

Bij de foto: door eetbare vruchten en fruit toe te voegen wordt het extra leuk voor bezoekers en personeel

 

 

Advertentie