ReBo-er van de week: Carolien Bunnik

Vorige week zat ze nog in Dubai, inmiddels alweer in haar tuin te Reeuwijk-Brug. In Caroliens dynamische leven – ze is inmiddels 24 jaar werkzaam in de luchtvaart en zat 17 jaar in het onderwijs – vindt ze het belangrijk om initiatieven met een goed doel te organiseren. Ze is zich, door haar vele reizen, erg bewust van hoe “goed wij het hier hebben.” Hoe ze dat merkt? “Kinderen kunnen hier gewoon zelfstandig, veilig naar school.” Zowel in het onderwijs als bij de KLM zette en zet ze zich daarom in voor anderen. Tegelijkertijd heeft de middelste van in totaal drie zussen geleerd dat het meerwaarde kan leveren om even iets rustiger aan doen, en intensiever te focussen op (iets) minder tegelijkertijd. De boerendochter vertelt daarnaast over de inspiratie van haar vader, haar favoriete bezigheden en hoe ze ondanks haar reizen, toch altijd weer in Reeuwijk terugkomt.
Naam: Carolien Bunnik

Leeftijd: 44

Woonsituatie: “Met ons gezin – Ferry, Lieke en Noëlle, onze hond en drie katten wonen wij in Reeuwijk.”

Favoriete drankje: “Ik houd erg van wijn, en dan het liefst de Malbec uit Argentinië of de oaked Chardonnay uit Zuid-Afrika. Ik reis heel veel, dus vind het leuk om de wijnhuizen in Zuid-Afrika te bezoeken. Het is leuk de wijnen daar te mogen proeven, mee naar huis te nemen en die met anderen hier te delen.”

1. Waar kennen mensen jou van?

“De meeste mensen kennen mij van school.” Ze was leerkracht op de basisschool De Venen in Reeuwijk. Vorig jaar ondernam ze een groot project; ze motiveerde ruim 500 kinderen om te klimmen voor WarChild, wat 27.000 euro opleverde. “Het was heel mooi om te zien hoe betrokken de kinderen en de leerkrachten waren.”

Ik ben parttime gaan vliegen, en heb het onderwijs gecombineerd met de luchtvaart.

Het werk in de lucht belette Carolien niet om haar passie voor het geven van onderwijs te volgen. Toen ze stewards en stewardessen opleidde “begon het te kriebelen” en is ze een PABO-opleiding gestart, naast het vliegen. “Ik ben parttime gaan vliegen, en heb het onderwijs gecombineerd met de luchtvaart.”

2. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

Recent heeft Carolien promotie gemaakt tot purser bij KLM, waarvoor ze een zeven weken-durende intensieve training moest volgen. “Dat kon ik helaas niet met het onderwijs combineren, dus dat heb ik nu on hold gezet, zodat ik me volledig hierop kan richten.” Wat het werk van een purser precies inhoudt? “Als purser ben je eigenlijk de manager van de stewards en stewardessen aan boord.” Ze komt vaak in Zuid-Amerika, Afrika, Azië, “eigenlijk de hele wereld.”

“Verder ben ik er heel graag voor mijn gezin. Ik sta ’s morgens op en maak ontbijt en lunch voor mijn dochters en help hen de deur uit.” Ook past ze graag op haar neefje Thomas, die op het moment van het interview binnen ligt te slapen.

3. Wat kijk je graag op televisie, Netflix, of welk boek lees je graag?

Televisie kijken is niet iets waar Carolien vaak tijd aan besteedt, net als lezen – al hoopt ze die laatste wel snel weer op te pakken. Naast dat ze fan is van reizen, is ze “heel veel in de tuin te vinden. In de avonduren help ik mijn dochters met huiswerk.”

4. Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn gezin, en dat ze mij altijd de ruimte heeft gegeven dat ik kan blijven vliegen. Dit ook dankzij mijn familie, en de zelfstandigheid van onze dochters.” Met een glimlach vertelt ze over de maaltijd die haar dochters eigenhandig maakten – inclusief schoon achtergelaten keuken – toen ze de intensieve training tot purser volgde.

Carolien met haar dochters

Mijn vader kan geen ‘nee’ zeggen, ik denk dat ik dat ook een beetje van hem heb.

5. Welke persoon inspireert jou in Bodegraven-Reeuwijk?

“Mijn vader. Hij is een Bodegraver in hart en nieren, en zet zich ook altijd in met de Najaarsmarkt voor de Kaas- en Bloemenshow. Mijn vader kan geen ‘nee’ zeggen, ik denk dat ik dat ook een beetje van hem heb. Hij is geduldig, empathisch. Ik ben dol op mijn beide ouders. Ze staan beiden altijd voor ons als gezin klaar, ook voor mijn zussen.”

Carolien en haar vader

6. Wat is een belangrijke levensles voor jou geweest?

“Dat er maar een beperkt aantal uren in een dag zitten en dat ik soms te veel wil. Ik vind een hele hoop leuk in het leven, maar soms moet je gewoon een pas op de plaats nemen zodat je jezelf niet voorbij loopt.” Dit leerde ze toen ze het onderwijs stopzette. Ze besteedt haar extra tijd graag aan haar gezin en “passen op die kleine”, zo vertelt ze met haar inmiddels wakker geworden neefje Thomas op schoot, terwijl ze hem in hapjes zijn lunch voert.

Wat het uniek maakt aan waar wij wonen, is dat kinderen vrij zijn om op de fiets naar school te gaan. Ik zie een hele hoop van de wereld, en dat kan echt maar op heel weinig plekken

7. Waar is je favoriete plek in Bodegraven-Reeuwijk?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is nog steeds, na 44 jaar, mijn ouderlijk huis op de boerderij aan de Noordzijde waar mijn zus nu woont met haar vriend en hun zoontje.” Ook het Reeuwijkse Hout vindt ze een mooie plek.

Ze heeft nog een extra bewondering voor het wonen in Bodegraven-Reeuwijk, of Nederland op zich. “Wat het uniek maakt aan waar wij wonen, is dat kinderen vrij zijn om op de fiets naar school te gaan. Ik zie een hele hoop van de wereld, en dat kan echt maar op heel weinig plekken. Dat realiseert niet iedereen zich, maar het is wel zo. Dat is ook wat mij inspireert om hier te wonen.”

8. Als je een (vrijwillig) project kon organiseren, wat zou dat dan zijn?

“Ik besef heel goed dat het leven in vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Ik zou het alle kinderen van de wereld gunnen om in vrijheid te leven.” Via KLM zet zij zich in voor Wings of Support, “een non-profit organisatie, waarbij wij zelf projecten tot stand brengen” voor kinderen over de hele wereld. “Op dit moment ben ik bezig met een project in Paramaribo, waar een sportevenement voor meisjes wordt georganiseerd. Ik ben nu allemaal sportoutfits en sportschoenen aan het verzamelen. Op Schiphol hebben we een depot waar we die spullen neerzetten. Als we naar bepaalde bestemmingen vliegen – waar een dergelijk project bezig is – kan je als medewerker een extra koffer meenemen.”

9. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Dan zou ik het braakliggende terrein bij het Reeuwijkse Hout meteen in gebruik gaan nemen. In Bodegraven hebben we de Vakantiespelen, in Reeuwijk niet. Dat terrein is een uitgelezen plek om dat ook in Reeuwijk neer te zetten. Daarnaast zouden ondernemers het terrein geregeld kunnen gebruiken om een Foodtruck Festival neer te zetten, of het kan dienen als ontmoetingsplek voor de jeugd. Voor Landal-gasten is er in de omgeving veel gerealiseerd, maar met het terrein zelf wordt niets gedaan. Ik zou graag zien dat daar ook meer aandacht wordt geschonken aan het lokale.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank