ReBo-er van de Week: Drifa Bakkali

De liefde voor haar medemens stroomt door haar aderen, wat van buiten te zien is aan de inspanningen die ze verricht. Als jongerenwerker, Sociaal Makelaar, familiemens en moeder van twee kinderen is ze een groot deel van haar leven gefocust op het welzijn van de mensen om haar heen. Mensen dichtbij, maar ook bijvoorbeeld jongeren die ze zelf opzoekt in ‘hun domein’ in de gemeente. Dit doet ze concreet door het organiseren van activiteiten of de straat op te gaan, maar ook in de beeldvorming. Zo wil ze het beeld van jongeren als ‘overlastgevers’ wegnemen, en zicht krijgen op: ‘waar heeft de jeugd behoefte aan?’. De Bodegraafse vertelt daarnaast meer over wat ze doet in haar vrijetijd en een indrukwekkende vakantie, zittend aan tafel in het Huis van Alles, een belangrijk onderdeel van haar eigen ‘domein’.




Naam: Drifa Bakkali

Leeftijd: 43

Woonsituatie: “Ik woon 42 jaar in Bodegraven met mijn gezin, ik heb twee kinderen, en ben getrouwd met Jeroen.

Favoriete drankje: “Koffie, daar mag je me ’s nachts voor wakker maken.” Ze probeert maximaal vier kopjes per dag aan te houden.

we gaan met jongeren in gesprek, en vragen: ‘hoe is het met jullie?’

1. WAAR KENNEN MENSEN JOU VAN?

“Ik heb een jaar of 10 bij Kinderopvang Bodegraven gewerkt, later Junis. Nu ben ik bekend als Sociaal Makelaar bij SAM Welzijn.” Ook is ze jongerenwerker. Ze organiseert onder meer de meidenavond in het Huis van Alles, maar ook doet ze zogenaamde ‘ambulante rondes’. “We gaan op zoek naar jongeren en maken een praatje met ze in hun eigen domein.” Ook gaat Drifa in op de zogenaamde ‘overlast’ die jongeren zouden geven, en kwam met een unieke oplossing. “Op zondag organiseren we zaalvoetbal voor zo’n 40 jongeren. Dat kwam op een bijzondere manier tot stand. Er was een overlastmelding van jongeren in de buitenruimte. “Dan gaan wij daar naartoe, maar niet zo van: ‘wegwezen.’ Nee, we gaan met jongeren in gesprek, en vragen: ‘hoe is het met jullie?’ Uiteindelijk is zij ingegaan op waar de jongeren behoefte aan hebben, en kwam de zondagse zaalvoetbal tot stand. “Het is een razend succes.”

Het zaalvoetbal

Wij zijn als jongerenwerkers geen handhavers of beleidsmedewerkers. Wij zijn echt Team Jeugd. De overlastmeldingen zijn daar nu gestopt.”

2. HOE ZIET EEN DAG ER VOOR JOU UIT?

“Mijn dag is niet gepland. Ik moet als jongerenwerker echt op zoek naar werk. We beginnen op woensdag wel met het jongerenwerk-overleg.” Ze bespreken in welke gebieden ze aan het werk gaan, en wat er speelt in Bodegraven-Reeuwijk. Dan maken ze een ‘plan van aanpak’. “Ik ga niet verzinnen achter een bureau: ‘dit is leuk’, maar wij gaan het écht halen.” Ook werkt ze als mantelzorgondersteuner, een beetje als ‘vliegende keep.” Verder is ze actief voor Kids en Koffie, “dat is voor vrouwen die nieuwkomers zijn, met kinderen. Zij zijn naar Nederland gevlucht of verhuisd, en die komen hier samen.”

Het vertrouwen van Touria in mij heeft mij er weer bovenop geholpen

3. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

“Ik ben het meest trots op mij zus Touria. Zij is een ontzettende doorzetter, een ondernemer. Ze heeft een diagnose, maar dat weerhoudt haar er niet van om in de maatschappij te gaan staan. Ze kan geen betaalde baan aan; maar zij heeft samen met Wieneke Bureau Bousa opgezet”, een stichting die ouders en hun kinderen ondersteunt.

Drifa heeft in totaal 20 jaar in de kinderopvang gewerkt, maar kwam in de ziektewet terecht. “Na een jaar zei Touria tegen mij; het is zo’n zonde dat jij je talenten niet gebruikt.” Via een activiteit van het bureau van haar zus kwam Drifa in aanraking met het jongerenwerk “en is het balletje gaan rollen. Het vertrouwen van Touria in mij heeft me er weer bovenop geholpen.”

Drifa bij de kinderopvang.

4. AAN WELKE VAKANTIE HEB JE MOOIE HERINNERINGEN?

Drifa deelt een heftig maar ontroerend verhaal. “De mooiste herinnering was de vakantie met mijn dochter. Zij heeft een beste vriendin, die heet Yara. We zijn met Yara’s moeder en haar zussen naar Turkije geweest. Dat was een mooie vakantie omdat dat de laatste vakantie was waarin Yara nog gezond was. Daarna heeft Yara een hersenscan gehad, en bleek dat ze een hersentumor had. Zij is in 2018 overleden. Mijn dochter en zij waren als twee handen op een buik. Dus die vakantie was goud.” 

Drifa’s dochter met Yara.

5. WELK (VRIJWILLIG) PROJECT OF VRIJWILLIGERSWERK ZOU JE NOG WILLEN DOEN?

“Wat ik heel mooi vind is als jongeren iets kunnen betekenen voor de maatschappij, en daar iets van leren.” Eerder deed Drifa ook maatschappelijke diensttijd, en merkte de voordelen op. “Ik heb een meisje verbonden aan een ouder echtpaar. Ze heeft daar zoveel uitgehaald. Jongeren leren daar veel meer van dan in de schoolbanken: empathie, zorgen voor een ander. Als ik ál het geld van de wereld zou hebben, zou ik dat, en mijn tijd, besteden aan het verbinden van jongeren met ouderen.”

Ik vind het fijn om te geloven dat misdadigers niet worden geboren, maar worden gecreëerd

6. WAT KIJK JE GRAAG OP YOUTUBE, NETFLIX, TV?

“Ik kijk eigenlijk niks, het enige wat ik ooit gevolgd heb is criminal minds. Dat is nu afgelopen. Ik vind televisiekijken echt hersenloos, ik lees liever een boek of ga een stukje lopen.” Televisiekijken is voor Drifa “voorspelbaar. Mijn man zegt ook; het is niet leuk om een film te kijken met jou, want je heb alles al voorspeld in de eerste minuten”, noemt ze met een lach. Een favoriete schrijfster is Karin Slaughter, welke literaire detectives publiceert. ‘Nachtschade’ is een van Drifa’s favoriete boeken. “Het spreekt me aan omdat je dichterbij de reden van een misdaad komt. Dat is heel fascinerend om te lezen. Ik vind het fijn om te geloven dat misdadigers niet worden geboren, maar worden gecreëerd.” 

7. WELKE PERSOON INSPIREERT JOU IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“Ik denk dat dat Mirjam van Veen is, de directeur van SAM Welzijn. Zij is principieel, zakelijk, rechtvaardig en positief-kritisch, om haar focus op het welzijn van de gemeente te houden. Hoe weinig geld er ook is. Ze inspireert mij heel erg. Ook als ik ergens privé mee zit, heeft ze altijd hele goede raad. Ook van: ‘wat heb je zelf gedaan om het te kunnen veranderen?”

8. WAT IS EEN BELANGRIJKE LEVENSLES VOOR JOU GEWEEST?

“Ik heb in huis drie regels.” De eerste is: “heb respect voor elkaar.” De tweede luidt: “ook als ik boos ben, betekent het niet dat ik niet meer van je houd.” Tenslotte hecht Drifa waarde aan openheid: “je kunt in dit huis alles zeggen zonder dat het consequenties heeft. Ik denk dat ik dat heb meegenomen uit mijn opvoeding. Dat wil ik ook overbrengen op mijn eigen kinderen.”

9. WAT IS JOUW FAVORIETE PLEK IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“Bij mijn moeder thuis. Mijn vader en moeder zijn in 1980 naar Nederland gekomen. Mijn moeder heeft 10 kinderen, en iedere keer als we daar zijn voelt het letterlijk als thuiskomen. Omdat ik me zo verbonden voel met het huis van mijn moeder doe ik nog steeds boodschappen bij de Vromade in plaats van in het centrum, haha! Ik ben echt een familiemens.”

Drifa als kind

10. WAT ZOU JE WILLEN VERANDEREN ALS JE BURGEMEESTER WAS?

“Ik vind het belangrijk dat er een goed jeugdbeleid komt.” Ze stelt een visie voor. “Jongeren zijn niet alleen een kostenplaatje voor de zorg of overlastgevers, maar ze zijn ook wie ze zijn. Ze mogen er zijn. Je kiest er niet voor waar je wordt geboren. Alle jongeren moeten de kans krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ik denk dat wij als beleidsmakers een verschil in kunnen maken.” Hoe ze dat voor zich ziet? “Door voorzieningen, niet alleen handhaven.” Ze noemt een voorbeeld. “De Ramadan komt eraan. In plaats van bij elkaar komen als handhavers om te bedenken hoe we overlast kunnen voorkomen, kunnen we ook onszelf de vraag stellen: wat kunnen we bieden?” Ze noemt dat een BBQ die ze wilde organiseren op het Raadhuisplein door een “deur van regels” werd tegengehouden. “Jongeren liepen naar huis met een teleurstelling dat het niet was gelukt. Ik zou meer inclusie willen, en zien: waar heeft de jeugd behoefte aan?”

Weet jij nog een vraag die we moeten stellen aan een ReBo-er? Laat het weten in een reactie!

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank