IMG_0037

ReBo-er van de Week: Floris Veelenturf

Hij woont in Reeuwijk, maar is bijna altijd in Bodegraven te vinden; hij doet daar dan ook veel verschillende soorten (vrijwilligers)werk. Kortgeleden was hij samen met Renske van Dijk actief vanuit het Rode Kruis bij Serious Request. Ook heeft hij bij lokale live uitzendingen van RTV Bodegraven vaak in de regiekamer gezeten. Verder wil hij graag iets betekenen voor andere mensen. De ReBo-er van deze Week is: Floris Veelenturf!
Naam: Floris Veelenturf

Leeftijd: 28

Woonsituatie: “Sinds anderhalf jaar in Reeuwijk, samen met m’n ouders. Daarvoor hebben we altijd in Bodegraven gewoond.”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Dat kan van een hoop dingen zijn. Ik doe veel vrijwilligerswerk, bij de Vakantiespelen draai ik al een paar jaar mee in het foto-film team. Ook heb ik een tijdje bij RTV Bodegraven gezeten. Bij de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) ben ik een paar jaar actief geweest in het bestuur. Tegenwoordig zit ik bij het Rode Kruis als bestuurslid en hulpverlener. Veel vrienden van mij zitten bij Scouting Bolaro, dus daar doe ik af en toe ook wel eens wat voor.”

2. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Maandag tot en met donderdag werk ik in Bodegraven, bij het bedrijf Benoton B.V. dat bestrating, binnenvloeren en ‘alles van beton’ verkoopt. Ik ben verantwoordelijk voor de verschillende websites waar deze producten op staan. Verder denk ik mee over de marketing.” Naast deze baan doet hij meer. “Ik heb de afgelopen twee jaar gewerkt op de zorgambulance. Nu, sinds kort, werk ik als huisartschauffeur voor de HAP in Gouda. Soms zijn mensen te ziek om naar de HAP te kunnen, dan komt de arts naar hun huis. Ik ben dan de chauffeur van de HAP-auto waarin we de arts vervoeren met de daarbij behorende spullen. Ik assisteer ook de arts bij de behandeling.”

 

3. Waar ben je het meest trots op?

Hij moet even denken. “Ik zit nu natuurlijk een paar jaar bij het Rode Kruis, ook in het bestuur. We zijn daarmee de laatste jaren meer aan het groeien in Bodegraven. Het had wat nieuw leven nodig, daar zijn we nu hard mee bezig, en dat werkt. We hebben meer vrijwilligers en meer evenementen waar we draaien met het Rode Kruis. Dat doen we natuurlijk met zijn allen. Ik ben trots op wat we tot nu toe hebben bereikt”, zegt hij over de organisatie met inmiddels 36 actieve vrijwilligers.

4. Waar heb je goede herinneringen aan?

“Ik noem natuurlijk best wel veel van die ‘vrijwilligerswerk-dingen’ en daar heb ik in principe altijd wel goede herinneringen aan. De Vakantiespelen zijn elk jaar weer een feestje en bij RTV heb ik hartstikke leuke dingen gedaan. Ook aan het Rode Kruis en de leuke evenementen die we hebben gedraaid, zoals de Zwarte Cross. Het is niet één ding, het zijn al die dingen bij elkaar. Sowieso ook dat het heel gezellig is met elkaar.”

5. Wat voor project of vrijwilligerswerk zou je nog willen doen?

Hij lacht. “Nóg meer? Ik heb al best wat dingen gedaan in Bodegraven.” Toch weet hij wel waar hij zichzelf ziet in de toekomst. “Ik hoop sowieso nog vele jaren bij het Rode Kruis te blijven.” Wat hem daar zo in aantrekt? “Je komt natuurlijk op heel veel plekken bij evenementen. Naast dat je vrijwilligerswerk doet is het iets gezelligs met elkaar, de cursussen zijn leerzaam, maar je kunt ook nog wat betekenen voor andere mensen. Ze komen bij je en hebben hulp nodig. Als ik ze daar dan mee kan helpen dan is dat mooi. Dat geeft wel voldoening.”

6. Welke (nieuws)gebeurtenis is je het meest bijgebleven?

“In 2018 tijdens de Najaarsmarkt en BorftLive had je aan het eind van de avond allemaal van die rellen. Bij die evenementen stonden we ook met het Rode Kruis. Aan het eind begonnen mensen te rellen, volgens mij over het algemeen wel mensen van buiten Bodegraven. Dat is me wel het meest bijgebleven. Dat dan de politie en de ME het centrum moet schoonvegen. Dan denk ik; ‘waarom?’ Het is toch zonde dat mensen zo een feestje weten te verpesten? Gelukkig is het verder goed afgelopen, en afgelopen jaar is het verder ook rustig gebleven.”

7. Welke persoon in Bodegraven-Reeuwijk inspireert jou?

“Moet ik nou een naam gaan noemen?” lacht hij. “Iedereen die vrijwilligerswerk doet vind ik sowieso inspirerend. Er zijn veel mensen die vrijwilliger zijn bij een sportvereniging, kerk, moskee of wat voor club dan ook. Ook Renske van Dijk doet heel veel bij het Rode Kruis, ze is daar afdelingscoördinator. Wat zij af en toe voor tijd er insteekt lijkt wel een dagtaak, daar heb ik wel bewondering voor, ook voor wat zij daar allemaal mee heeft bereikt.” Hij noemt de groei van het Rode Kruis en het steeds professionelere organiseren. “Ook een vriend van mij; Martijn van Wensveen. Hij zit in de politiek bij de PvdA. Ik vind het goed wat hij doet. Hij is net zo oud als ik, dat is best jong voor iemand in Bodegraven-Reeuwijk in de politiek. Dat vind ik belangrijk: dat de jongeren ook gerepresenteerd worden in de lokale politiek.”

8. Wat zijn je favoriete plekken en waar kom je graag?

“Als ik met vrienden afspreek om even een drankje te doen in het weekend gaan we meestal naar restaurant De Munt.” Hij noemt meer. “We hebben nu een bootje. In de zomer vaar ik zo vanaf huis richting de Reeuwijkse Plassen. Dat is wel lekker hoor, als het mooi weer is. Ik denk dat dat een uniek stukje is van de gemeente, wat er mooi uitziet.”

9. Waar zou je nog graag heen willen verhuizen uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik zou graag naar Bodegraven willen verhuizen.. Er zijn voor starters amper huizen te krijgen, dat is jammer. Toen ik een jaar of 16, 17 was, wilde ik verhuizen naar een grote stad, zoals Amsterdam of Utrecht, daar is veel meer leven in de brouwerij. Tegenwoordig denk ik: ‘ik hoef eigenlijk helemaal niet naar zo’n grote stad’. Bodegraven is wel kleiner, maar het leuke is dat het meer ‘ons kent ons’ is.” Ook is hij positief over de centrale ligging van Bodegraven, met ook nog “het gezellige en sociale van het dorp.”

10. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

“Voor starters en voor jongeren zijn er amper huizen te krijgen in Bodegraven. Als je nu op Funda kijkt dan is er onder de 250.000 euro geen huis te vinden als alleenstaande starter. Het is dan niet te doen om een huis te kopen. Ik vind dat de gemeente daar wel meer voor mag doen; meer huisvesting of appartementen of iets dergelijks creëren voor jongeren. Je wilt ook niet dat alle jongeren wegtrekken uit Bodegraven naar waar wel huizen te krijgen zijn. Het klinkt misschien cliché omdat dit al vaker genoemd is, maar het is gewoon zo.”

Hij weet nog iets. “Het centrum van Bodegraven is niet echt heel sfeervol. Je hebt niet echt een oud centrum zoals bijvoorbeeld Oudewater of Gouda. Ze zijn er al wel mee bezig, maar ik zou het graag wat gezelliger willen maken. Bijvoorbeeld het pleintje bij de Dorpskerk is best wel gezellig, daar heb je de laatste jaren Foodtruckfestivals gehad. Dat was superleuk, maar dat was er dit jaar opeens niet meer. Maar ik denk: ik zou dat plein ook gewoon meer gebruiken. Het wordt nu gebruikt als parkeerplaats, maar dat is eigenlijk gewoon zonde. Eigenlijk zou ik dat ook veranderen; dat het meer een dorpsplein wordt met een terrasje, een markt of evenementen. Dat pleintje vind ik veel gezelliger dan het Raadhuisplein.”

Door: Anne van Schothorst

X