ReBo-er van de Week: Jolanda de Koning

Ze is een doorbijter, met vaak een lach op haar gezicht, zelfs als het moeilijk is. Ze strijdt al lang voor een doel wat zij en haar man erg belangrijk vinden; Kinderen Kankervrij. De ReBo-er van deze week is: Jolanda de Koning!
Naam: Jolanda de Koning

leeftijd: 48

woonsituatie: Met Kees in Bodegraven

1. Waar kennen mensen jou van?

“De meeste kennen me van mijn werk in de winkel.” Ze heeft onder meer gewerkt bij bakkerij Röling, de C1000 en nu bij Bakkerij Verweij. “Ik heb ook 25 jaar op muziekvereniging Triomf gezeten.” Ze was majorette, speelde trompet en zat in het Dweil Orkest. “Ook doe ik aan hardlopen, en zat vroeger op BZ&PC als kind en tiener. Verder was ik lid van de KPJ en zat daar een paar jaar in het bestuur; de afdeling sport viel onder mij. Nu ga ik ruim negen jaar naar Personal Fit.” Ook zat ze op kinderkoor De Kerkuiltjes van de Rooms Katholieke kerk.

2. Op welke school zat je?

Ze werd geboren in Alphen aan den Rijn, en verhuisde op haar vierde naar Bodegraven. “Ik vind dat ik me wel een Bodegraver mag noemen” lacht ze. “Ik ging naar de Willibrord, daarna naar de mavo in Gouda, een tussenjaar in Rotterdam en toen ging ik een opleiding bloemschikken doen. De praktijk vond ik geweldig, alleen de theorie nekte mij. Zo ben ik in de winkel terechtgekomen.”

3. Aan welke vakantie heb je de mooiste herinneringen en waarom?

Ze reist veel met haar man Kees. “Wat me het meest bijblijft is Madagaskar; je gaat terug in de tijd. Helemaal ‘back to basic’. Om 22:00 uur gaat de stroom uit, er is weinig water, beperkte hutjes; waarvan je denkt; houdt de Hollander dat? Ook Kenia en Tanzania; we zagen een leeuw die een gnoe at, het klinkt luguber, maar je ziet de natuur van heel dichtbij.”

4. Welk (vrijwillig) project of vrijwilligerswerk doe je?

Via haar man Kees raakte ze betrokken bij het lopen van marathons en veel verschillende acties om geld op te halen voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). “Ik ben in 2014 begonnen met hardlopen; nooit gedacht dat ik dat kon. In 2000 hebben ze namelijk geconstateerd dat ik MS heb. Ik dacht; hardlopen is niet aan mij besteed. Maar uiteindelijk doe ik het wel, ookal heb ik wel eens een mindere dag.”

“Pas kregen we weer bericht dat een bepaalde leukemie-variant verhoogd is naar 93% genezing, in 2012 was dat nog 75%. Je ziet hoeveel goeds er met het geld gebeurt en dat motiveert ook om door te gaan.”

“Mijn eerste marathon was in 2016 in Berlijn. Mijn training was nooit verder geweest dan 30 kilometer, de marathon is 42 kilometer.” Ze startte. “Bij 35 kilometer dacht ik; nu mag ik even wandelen. Op dat moment legde een andere KiKa-loopster een arm om me heen. Ik had toen een breekmoment; ik was nog nooit zo ver geweest!” Ook een uitdagende marathon in Athene voltooide ze. Volgend jaar hoopt ze  haar laatste marathon te lopen, op haar 50e verjaardag. “Ik hoop daar 50.000 voor euro op te halen.”

5. Wat doe je in je vrije tijd?

“Het minst leuke is het huishouden. Ik houd van puzzelen, legpuzzels. Een stukje lezen vind ik ook heerlijk; wat mij het meest interesseert zijn waargebeurde verhalen. Nu lees ik Vechtersbaas van Lisanne Spaander; zij heeft kanker gehad en in het boek doet ze haar verhaal.”

6. Waar ben je het meest trots op?

“Eigenlijk wel op Kees; die steunt me in al mijn gekke ideeën; net zoals marathon lopen. Hij had ook het bijltje erbij neer kunnen gooien toen ik de diagnose MS kreeg. Maar ik was niet bang dat hij weg zou gaan, hij heeft er geen moment over nagedacht.” 

“Je moet dan je toekomst omgooien.”Ze legt uit. “Het gezin wat er niet kon komen. Als ik zou stoppen met medicatie tijdens een zwangerschap bestaat daarna risico op een hele grote terugslag. Het is een stukje van mij; jarenlang heb ik het verborgen gehouden, maar het zit wel in me. Ik lach altijd, maar een lach verbloemt een hoop. Maar zolang ik heel veel mag en kan doen, blijf ik dat doen ook.”

7. Wat kijk je graag op youtube, netflix, tv?

“Ik ben wel van series als CSI; een beetje actie. Een romantische film vind ik ook wel leuk. Wat ook indruk heeft gemaakt is de film van een Tsunami die ze ooit hebben gemaakt. Daarin werd een gezin gevolgd, heel heftig. Net als 9/11, dat zijn binnenkomers. Maar ik houd ook van een leuke comedy; als ik erbij kan lachen vind ik het ook heerlijk; net als Masked Singer. Je gaat meeraden wie er onder dat masker zit. Najib Amhali had ik goed.”

8. Wat is een belangrijke levensles voor jou geweest?

“Ik denk op het moment dat ik die MS-uitslag kreeg; je krijgt een negatief bericht wat een impact heeft op je leven. Best wel een mokerslag. Maar je moet de positieve kanten blijven inzien; wat je nog wel kan, en niet stilstaan bij wat je niet kan of hebt.”

9. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Het is een moeilijke tijd; ik heb ook respect voor de burgemeester, het is niet makkelijk; eigenlijk alles wat je beslist over corona is fout. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan. Toch zou ik willen zeggen; maak meer van het Raadhuisplein; het is er niet voor niks. Terassen zijn al groter dus dat is fantastisch, maar de leegstand; ik denk dat een beginnende ondernemer de kans moet krijgen daar te beginnen en tegemoet moet worden gekomen in de huur, en niet meteen jarenlang vast zit aan een contract.”

 X