57019534_2231042117210455_3928503832853610496_o

ReBo-er van de Week: Patrick Bouwer

Hij is actief, sportief en vindt dat het Sportgala in Bodegraven terug moet komen. De sportschool draait om zijn zoontje heen met wie hij na schooltijd graag samen is in.. de sportschool. Hij is organisator van de LimesRun en draagt Stichting Kinderen Kankervrij een warm hart toe. De ReBo-er van deze week is: Patrick Bouwer.
Naam: Patrick Bouwer

Leeftijd: 47

Woonsituatie: “In Bodegraven, en ik woon praktisch in de sportschool”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Van de sportschool, onmiskenbaar.” Zegt hij over HIIT Center. “Hiervoor ben ik horeca portier geweest, daardoor ken ik natuurlijk ook veel mensen. Ook als organisatie en bedenker van de LimesRun. Die komt er ook weer aan, daar heb ik echt zin in.” zegt hij tussendoor. 

2. Hoe ziet een werkdag er voor jou uit? 

“Op mijn werkdag ga ik eerst naar de sportschool. Meestal is er dan een één-op-één-training. Dan is het rennen en vliegen naar huis om ‘de kleine’ naar school te brengen, de hele sportschool draait eigenlijk om hem heen”, zegt hij over zijn zoon Tom. “Daarna ga ik weer naar de sportschool toe en beginnen de groepslessen, trainingen en dan zijn we open tot half twaalf. Dan is het weer naar het schoolplein, dan heb ik Tom weer lekker tussen de middag, waarna ik opnieuw naar de sportschool ga.” Hij spreekt over de ‘Inner Circle’ waar gesport kan worden en over andere trainingen. “Ik neem Tom na school mee naar de sportschool, vindt hij superleuk. Die groeit hier ook op.” Hij lijkt op zijn vader. “Dan bouwt hij zijn eigen circuit en dan mag ik toekijken.” Bouwer is tot laat bezig. “Kwart over negen is de laatste les en om tien uur ‘s avonds gaat de deur dicht.” Ook is hij druk bezig met de voorbereidingen van de LimesRun.

Ik vind het belangrijk dat mensen niet gaan stilzitten

Hij motiveert ook veel. “Ik vind het belangrijk dat mensen niet gaan stilzitten. Blessures zijn echt wel een dingetje. Het is heel erg dat je bijvoorbeeld een hernia hebt, maar je moet in beweging blijven. Het sporten is ook belangrijk voor oudere mensen.” Bouwer vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. “Ook bij de LimesRun. We zijn begonnen bij Diana Jansen, die sport in een rolstoel. Vorig jaar kwamen daar ook een handbiker en een biker bij.” 

3. Waar ben je het meest trots op?

“Dat is een hele goede. Op de groei van de sportschool.” Noemt hij dan over het inmiddels erkend leerbedrijf voor MBO 4. “We zijn per ongeluk begonnen. Ik had een beveiligingsbedrijf met allemaal horeca portiers. Die staan stil op één plek, en dan opeens is er een interval, zoals een knokpartij. Dan moet je in één keer aan de bak. Daar zijn we op gaan trainen. Toen dacht ik, misschien is dit wel iets voor de particuliere sector.” Het begon te groeien. “De groep werd groter en groter, ik dacht, ik kan echt mensen gaan helpen. Dat is nog steeds het uitgangspunt geweest van heel Dato training, wat nu HIIT Center Bodegraven gaat worden. Dat heeft geleid tot inmiddels 1200 aanmeldingen in de app. Dan ben je wel toonaangevend sportschool, daar ben ik wel heel trots op.”

4. Waar heb je goede herinneringen aan?

“Ik heb goede herinneringen aan de 4×4 Run in Reeuwijk. Daar is voor mij alle ‘ellende’ begonnen om te gaan hardlopen. De hele LimesRun is daar uit voortgekomen. Daardoor ben ik gaan hardlopen en het sfeertje gaan proeven. Daar is toen zo belachelijk veel geld opgehaald voor KiKa, dat was zo onwijs mooi, dat het niet lang mag duren voordat dat weer een keer gaat gebeuren. Ik daag ze uit om dat weer een keer op poten te zetten.”

5. Wat voor project of vrijwilligerswerk zou je nog willen doen?

“Er is een doelgroep mensen die niet kan sporten omdat zij de financiële middelen niet hebben. Vroeger stonden er apparaten op de Broekveldselaan, die staan nu bij de Sporthoeve, maar daar gebeurt nu volgens mij niet zo veel mee. Ik zou als sportschool zijnde wel een keer vrijwillig een begeleidende les willen geven voor de doelgroep die sporten niet kan betalen, maar die wel wil bewegen. Al is het maar één keer per maand. De Buurtsportcoaches doen dat ook al heel goed.” Noemt hij over het thema sporten voor de doelgroep. Hij spreekt ook over de groenstrook waar hij een ‘hufterproof obstakelrun’ wil plaatsen. “Het plan ligt al klaar om naar de gemeente te gaan.”

Er worden zoveel topsporters gekweekt in Bodegraven-Reeuwijk, je kan niet zonder een Sportgala

6. Welke nieuwsgebeurtenis is je het meest bijgebleven?

“Het vervallen van het Sportgala. Dat is een gebeurtenis waarvan ik nog steeds denk: ‘dat kan gewoon niet!’ Er zijn mensen die een jaar trainen, die moet je in een schijnwerper zetten. Er is jeugd in opkomst. Er worden zoveel topsporters gekweekt in Bodegraven-Reeuwijk, je kan niet zonder een Sportgala. Het is ondenkbaar dat dat is vervallen. Ik heb het heel druk, maar als ze ooit zouden vragen of ik er aan mee zou willen werken zeg ik ‘ja’. De gemeente is eigenlijk verplicht om er aan mee te doen vind ik. Het moet op touw gezet worden. Dan bellen we meneer Zonderop op en dan zeggen we: ‘we gaan weer beginnen.'” Bouwer heeft er zelf een ‘verdienstenduim’ mogen ontvangen voor het lesgeven aan ‘jeugd kickboksen’. “Daar ben ik nog steeds trots op.”

7. Welke persoon in Bodegraven-Reeuwijk inspireert jou?

“Het is zo moeilijk om namen te noemen, ik denk dat het een aantal personen zijn. Het is meestal een systeem dat in werking wordt gezet voor een goed doel. Of dat nou een LimesRun is voor KiKa, of de Tien van Boreft voor een lokaal goed doel, of een schoonmaakactie voor de kinderboerderij, wat ik heel goed vind. Er zijn een paar mensen die de kar trekken, dat vind ik altijd heel mooi, daar kan ik niet één naam in noemen. Ook het Huis van Alles, dat vind ik waanzinnig dat dat er is, dat zou verplicht in elke gemeente moeten zijn. Hetzelfde bij de Voedselbank. Ik ben altijd van het mensen helpen, dus als ik zie dat iemand een persoon helpt, dan vind ik dat al gauw mooi.”

8. Wat zijn je favoriete plekken/waar kom je graag?

“De sportschool, dat zeker! Er gaat geen dag voorbij dat ik hier niet lachend of blij binnenkom. Het zijn lange dagen hoor, het is echt aanpakken, ik mis daardoor weleens een sociaal iets. Maar ik zeg wel eens, mijn baan is zo leuk, ik hoef geen dag meer te werken. Dat is echt zo.” Ook noemt hij het Limespark. “Je kunt er fietsen, wandelen, met mooi en slecht weer. Vanochtend was de zonsopgang echt waanzinnig. We moeten niet vergeten dat we middenin het Groene Hart zitten.”

9. Waar zou je nog heen willen verhuizen uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Niet. Ik heb overal wel gewoond, in Duitsland, Tenerife, maar ik kwam altijd weer terug. Van origine ben ik een echte Alphenaar en sinds negen jaar een Bodegraver. Ik voel me ook echt een Bodegraver; ik voel me echt thuis.”

10. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

“Ik vind dat heel moeilijk, het is natuurlijk een waanzinnig moeilijke functie. Je hebt heel veel leuke dingen maar je krijgt natuurlijk ook alle ‘shit’ over je heen. Voor sommige mensen is het nooit goed, dan maakt het niet uit wie er op die stoel zit. Ik vind dat we echt een hele puike burgemeester hebben, die er waar kan aanwezig is en lekker zichzelf is. Hij wil en durft ook met je in gesprek te gaan als er iets is. Ik denk dat we boffen met de burgemeester die we nu hebben. Ik zou zijn functie niet over willen nemen, dan zou ik de sportschool op moeten geven en dat gaat nooit gebeuren.” lacht hij.

“Als ik iets zou moeten veranderen zou het op het gebied van een soort samenwerking zijn. Bijvoorbeeld de zomerstop bij sportverenigingen. Vooral bij jeugd, ze vinden het geweldig om te sporten en dan stopt het. Het is dat ik het te druk heb, maar dan denk ik; is er nou niemand die zo slim is om die doelgroep te helpen die in de zomer door wil sporten?” Hij vertelt enthousiast hoe dat gerealiseerd kan worden. “Dan doen ze in elk geval iets, ze zitten niet stil. Dat vind ik belangrijk, dat kinderen tijdens een zomerstop kunnen blijven bewegen.” 

X