ReBo-er van de week: Senna de Roos

Ze is sportief, ambitieus en heeft ondanks haar relatief jonge leeftijd al veel van de wereld gezien. Ze woont doordeweeks in Leiden voor haar studie, maar komt ieder weekend weer terug naar de plaats waar ze is opgegroeid: Bodegraven. De ReBo-er van deze week is: Senna de Roos! 
Naam: Senna de Roos

Leeftijd: 19

Woonsituatie: “Op kamers in Leiden, en in het weekend in Bodegraven”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik denk dat áls mensen mij kennen, ze mij kennen van De Buren, PÛhA of World Servants. Ik woon hier al wel 19 jaar, maar ik leerde Bodegraven echt kennen toen ik bij De Buren werkte. Mijn middelbare school was namelijk in Woerden”, waardoor ze minder tijd in Bodegraven doorbracht.

2. Op welke school zat je?

“Ik zat in de basisschool op de Pax Christi, ik ging daarna als enige meisje naar het Kalsbeekcollege in Woerden, mijn broer zat daar ook.” Nu studeert ze rechten in Leiden. Die studie heeft ze niet zonder reden gekozen. “Vrijwilligerswerk in Zambia heeft mij enorm geïnspireerd. Ik had zoiets van; het is zó oneerlijk dat wij een zo veel mooier leven hebben dan zij. Ik dacht; ik wil een baan die mensen en de maatschappij helpt. Toen kwam ik al heel snel bij rechten uit.”

3. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

“Heel wisselend. In principe studeren, daar gaat veel tijd in zitten.” Senna moet nu thuis studeren als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus. “Ook werk ik op kantoor in Den Haag; als juridisch medewerker. Ik moest door drie sollicitatierondes heen.” Ze werd gekozen. “Het is heel leuk om wat ik leer in de praktijk te zien. Rechten is soms wat stoffig, maar als je het dan in de praktijk ziet; geeft dat veel motivatie.”

4. Op welke (sport)vereniging heb je gezeten?

“Ik ben begonenn met turnen bij Heres, en ben toen gaan dansen bij Viva Dans; dat heb ik twaalf jaar gedaan. Dat vond ik fantastisch leuk; ik ben er met pijn in mijn hart weggegaan. Leuke mensen, docenten, en het dansen zelf was geweldig.” Nu danst ze in Leiderdorp; “ik kan niet echt zonder.”

5. Aan welke vakantie beleefde jij de mooiste herinneringen en waarom?

“Dat zijn er nogal wat! Voor mij persoonlijk vond ik Zambia; met vrijwilligerswerk, een enorm gave ervaring. We hebben een jaar geld ingezameld om een school te bouwen. Dan leef je gewoon drie weken zoals de mensen daar leven. Je mag ook je telefoon niet mee, je hebt amper contact met familie en vrienden. Het is pittig omdat je fysiek aan het bouwen bent, zo sterk was ik niet, maar het was heel bijzonder om met die mensen te leven en de groep; dat vond ik wel echt het mooist. Je ziet die mensen; ze leven echt in armoede. Toch zie je die mensen heel gelukkig zijn, terwijl ze vergeleken met ons heel weinig hebben. Je beseft je dan wel als je weer thuiskomt; ik heb echt niks te klagen.”

6. Waar ben je het meest trots op?

“Op vrienden en familie kan ik heel trots zijn, maar als ik naar mezelf kijk was ik wel echt intens blij toen ik mijn eindexamens had gehaald. Het was best wel spannend of ik het zou halen. En dat ik mijn propedeuse heb gehaald in coronatijd.”

7. Wat doe je in je vrije tijd?

“Terrasjes pakken met vrienden, en ik zie dansen ook altijd als mijn hobby. En als het kan, ga ik het liefst op reis. Ik heb het enorme geluk dat mijn ouders houden van reizen, dat heb ik aardig overgenomen. Ik heb een enorme lijst van waar ik heen wil; maar wat heel hoog staat is Nieuw-Zeeland, Amerika, Brazilië, Kenia; echt vanalles.”

8. Welk (vrijwillig) project of vrijwilligerswerk zou je nog willen doen?

“Ik wil echt nog een keer voor een langere tijd naar het buitenland; drie weken [in Zambia] vond ik heel kort. Ik zou graag een halfjaar of een jaar lesgeven bijvoorbeeld aan kinderen in Afrika, dat zou heel gaaf zijn.”

9.Welke persoon inspireert jou in Bodegraven-Reeuwijk?

“Dat is niet per se omdat het een Bodegraver is; maar toevallig mijn oma die in Bodegraven woont. Ik denk dat veel mensen haar wel kennen, ze is er altijd voor iedereen. Ze is alleen, maar ze doet zoveel vrijwilligerswerk. Ze heeft een eigen fietsclub en ondersteunt mensen financieel. Ze staat heel positief in het leven. Ze heeft altijd de beste bedoelingen; ik hoop alleen maar dat ik op die leeftijd er ook zo mag in staan.”

10. Wat kijk je graag op Youtube, Netflix, TV?

“Dat gaat alle kanten op; de ultieme meidenseries; Gossip Girl, die heb ik drie keer gekeken. Ook Emily in Paris, Prison Break en Suits natuurlijk, die heb ik wel vier keer gezien!” lacht ze.

11. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Dat weet ik wel, en denk dat veel mensen dat zeggen. Er moet meer komen voor de jeugd. PÛHA is een enorme toevoeging, maar er moet meer komen. Het is zonde dat het Raadhuisplein leeg is; daar kan meer komen. Het plein, de winkels, het is voor mijn gevoel de afgelopen jaren alleen maar minder geworden. Ik denk dat er redelijk wat jeugd wegtrekt, ook om de reden dat hier niet heel veel is. Het was ook een reden dat ik op kamers wilde; er zijn niet veel uitgaansgelegenheden of terrasjes, terwijl die er voor mijn gevoel er wel zouden kunnen zijn.” Ze voorstaat concluderend “meer leven in de brouwerij.”X