IMG-20200509-WA0021 (2)

ReBo-er van de week: William Heij

Al sinds 2012 is hij het bekende gezicht van de jaarlijkse intocht, bedekt achter een grote witte baard: Sinterklaas! Daarnaast trimt hij iedere werkdag honden in zijn salon, met weinig pauze. Hij is ondernemend en zal binnenkort het Sinterklaasverhaal compleet maken, door een nieuwe stap in zijn leven. De ReBo-er van deze week is: William Heij!
Naam: William Heij

Leeftijd: 54

Woonsituatie: “In Bodegraven, daar ben ik ook geboren. Ik woon samen met mijn man Tim, honden Sjonnie, Reus en Loulou en kat Guus.” 

1. Waar kennen mensen jou van?

“Waar niet van? Ik heb hier altijd op school gezeten en heb nog een café gehad; De Pul, dat is nu Oud Borft. Verder heb ik hondentrimsalon Perro.” Verder kun je hem kennen van de Sinterklaasorganisatie Bodegraven. “Daarnaast heb ik 18 jaar bij Beyeman’s Trefpunt gewerkt, waar ik ook rondreed met de ijswagen.”

2. Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Om half 7 gaat de wekker. Dan ga ik een kopje koffie nemen, de honden uitlaten, de trimsalon opzetten en ik hang de vlaggen uit. Om 8 uur of half 9 begin ik met trimmen en ik ga door tot vier uur ‘s middags, ik neem geen lunchpauze. Ik houd ervan om vroeg klaar te zijn. Daarna ga ik douchen, de hondjes weer uitlaten en boodschappen doen.”

3. Op welke school zat je?

“Ik heb begonnen op kleuterschool de Hummelburgh, daarna de Pax Christi. Toen ging ik naar de Rooms-Katholieke Mavo, waarna ik een horecaopleiding heb gedaan in Leiden.”

4. Op welke (sport)vereniging heb je gezeten?

“Heel vroeger zat ik bij ESTO op voetbal, maar dat was geen succes, ik was niet van de voetbal. Daarna heb ik op de scouting gezeten, en ik heb toneelgespeeld bij Flashback ’94, waar ik ook voorzitter ben geweest. Ik begon op mijn 17e met toneel bij Avios. We deden dingen als kluchten en musicals, die we opvoerden in Het Evertshuis. Een bekende is ‘De Jantjes’. Ook heb ik nog heel lang bij de KPJ gezeten, ook in het bestuur.”

5. Waar ben je het meest trots op?

“Misschien een beetje cliché, maar ik ben het meest trots op mijn moeder. Ze leeft niet meer, maar ze heeft in haar eentje vier kinderen groot gebracht; zie het maar draaiende te houden en de kosten op te brengen.”

6. Waar heb je goede herinneringen aan?

“Vorig jaar ben ik getrouwd in Spanje, dat was heel mooi. Ook heb ik goede herinneringen aan de Sinterklaasintocht ieder jaar. Ik speel Sinterklaas vanaf 1985 en vanaf 2012 verzorgen wij de intocht. Ik ben begonnen als zwarte piet bij de Sinterklaascentrale en zo eigenwijs als ik was dacht ik dat ik dat beter kon, en ben ik het voor mezelf gaan doen. Toen ben ik meteen als Sinterklaas gegaan, heel jong; met 20 jaar. Ik was erg enthousiast, maar als ik nu de foto’s zie van die tijd denk ik: het zag er niet uit!” 

7. Wat doe je in je vrije tijd?

“Niet zo heel veel, maar ik wandel graag richting Reeuwijk, Nieuwerbrug en Zwammerdam. Ook houd ik ervan om met de honden bezig te zijn. In Spanje wandel ik graag op de boulevard, aan het strand.” 

vanaf dit jaar komt Sinterklaas echt altijd uit Spanje!

8. Wat zijn je toekomstplannen?

“Wij gaan emigreren; definitief in Spanje wonen. Ik vind het een heerlijk land, de mensen zijn erg vriendelijk; ik wil er al heel lang heen. Je wordt alleen maar ouder en nu is de kans daar om het huis te verkopen. Ik wil vanuit Spanje de trimsalon voortzetten, en vanaf dit jaar komt Sinterklaas echt altijd uit Spanje! De intocht blijf ik zeker doen in Bodegraven. Veel mensen zijn gewend aan mij als Sinterklaas, ook bij scholen en huisbezoeken. Ik ga dan bijvoorbeeld langs bij mensen die nu kinderen hebben, maar zelf ook nog als kind Sinterklaasliedjes stonden te zingen!”

9. Welke (nieuws)gebeurtenis is je het meest bijgebleven in Bodegraven-Reeuwijk?

“Wat mij gelijk te binnen schiet is het overlijden van vijf jonge jongens rond de 20 jaar, door een auto-ongeluk. Ik kende ze allemaal via vrienden, school en het dorp. Ik was toen een jaar of 14.”

10. Wat kijk je graag op Youtube, Netflix, TV?

“Ik vind de familie Meiland geweldig, hilarisch. Hoe chaotisch ze in het leven staan, en het ondernemende wat ze hebben; daar heb wel respect voor. Ik kijk ook graag reisprogramma’s, zoals Ik Vertrek.”

11. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Ik zou de Oude Markt autovrij maken en de weekmarkt daar weer naartoe verplaatsen, en op andere dagen de horeca. Ik werkte vroeger bij het Wagenwiel en dan gingen we daar altijd langs met koffie. Het is zonde dat het nu wordt gebruikt als parkeerterrein. Het Raadhuisplein is een mislukt plein, wat nooit een gezellig plein gaat worden. Ook zou het fijn zijn als het hele centrum meer autovrij is, zodat er meer winkelstraten zijn en minder verkeer, zodat het centrum méér centrum wordt.”

X