Sterkste schouders gaan zwaarste lasten dragen in Bodegraven-Reeuwijk

De financiële positie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is al jaren een probleem. Daarom moet men flink gaan bezuinigen op de kosten. Om de begroting sluitend te krijgen gaan inwoners en ondernemers dit voelen. Wethouder Elly de Vries van financiën  gaf tekst en uitleg bij de begroting. De schuld is op dit moment 155 miljoen euro. 
“We hebben ook wel de zorgen omtrent de risico’s die we zien in economische ontwikkeling met de eventueel dreigende recessie. Om tot een sluitende begroting te komen zijn lasten verzwaringen voor onze inwoners en ondernemers nodig. We kunnen bezuinigen op afval en riool realiseren, maar dat vertaalt zich wel in een verhoging van lasten van de OZB.  Dit is gemiddeld 24% voor onze inwoners en 31,5% voor onze ondernemers.”

Inwoners

Lasten-verzwaringen in euro’s worden hoger naar mate je huis meer waard is. Als we kijken naar een (gezin)woning in onze gemeente met een gemiddelde WOZ waarde van € 379.000. dan heb je een extra lastenpost van 142 euro per jaar aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dezelfde rekensom maken je we ook voor  een woning met een gemiddelde WOZ waarde van € 275.000. Deze mensen gaan 71 euro per jaar meer betalen. En bij een huis met een WOZ waarde van 550.000 zijn de kosten 189 euro per jaar.  Huurders gaan gemiddeld 36 euro per jaar meer betalen.

Ondernemers

Bij ondernemers gaan de prijzen flink omhoog. Bij een bedrijfspand van 400.000 krijg je te maken met een stijging van 23,8% wat neerkomt op € 601,-. Bij een bedrijfspand van 1.000.000 zijn de extra lasten € 1484,-

Wonen

Dit is allemaal nodig om de lening-portefeuille naar beneden te brengen licht de wethouder toe. Daarnaast kwam wethouder Dirk-Jan Knol ook met ambitieuze plannen voor de woningbouw. Het aantal woningen willen ze verhogen naar 250 per jaar, door o.a. het plaatsen van flex-woningen. Verder staan er nog mooie woon-projecten op de planning zoals Hofjes van Dronen, Wilhelminastraat en de Doortocht. 

De concept begroting moet nog worden goed gekeurd door de gemeenteraad. 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank