weber 4

Stichting voor zieke Martin met kanker uit Bodegraven

“We laten het hier niet bij zitten.” Dat was de reactie van Martin (53) en Yvonne (54) Weber uit Bodegraven, toen er voor de derde keer kanker werd geconstateerd bij Martin. Sinds zes weken weten ze dat hij is uitbehandeld, hij zou nog maximaal drie jaar te leven hebben met deze agressieve vorm van kanker. “Je wereld stort in als de doktoren zeggen dat ze er niks meer aan kunnen doen.”, aldus Martin Weber. Maar dan gloort er hoop. Het stel hoorde via via veel over de Helios kliniek in Duitsland. Dit is een kliniek die enkel en alleen maar is gericht op het behandelen van kanker. Echter, de behandeling kost erg veel geld. Daarom richtten ze ‘Stichting Geef Martin Toekomst’ op om geld op te halen voor de behandeling.
In 2016 werd voor het eerst darmkanker bij Martin geconstateerd. “Ik was net voor mezelf als ZZP’er begonnen in de bouw. Nog geen zes maanden later kreeg ik de diagnose, met uitzaaiingen in de lymfeklieren.” Weber werd snel geopereerd en zijn dikke darm en een paar lymfeklieren werden weggehaald. Dan wordt er in 2018 opnieuw kanker geconstateerd. Na een zware operatie is Martin Weber opnieuw genezen van de ziekte. In 2019 blijkt bij een controlescan dat de kanker is teruggekomen en zich op drie plaatsen heeft verspreid. Martin zou nog maximaal drie jaar te leven hebben. “Het is heel heftig als je dat te horen krijgt. Dan denk je, ‘wat nu, hoe lang heb ik nog?”, aldus Martin Weber.

Wat nu, hoe lang heb ik nog?

Intakegesprek

“We hoorden erg veel goede verhalen over de Helios kliniek in Duitsland. Er waren zelfs ervaringen van mensen die eerst uitbehandeld waren, maar nu, na behandeling bij de kliniek, gewoon weer aan het werk zijn!”. Maandag 8 april mocht het stel meteen naar de Helios kliniek komen voor een intakegesprek om te horen of ze Martin zouden kunnen helpen. Wat bleek? “De artsen waren positief. We hebben ons verhaal gedaan en ze vertelden dat ik niet uitbehandeld ben. Ze zien het zitten mij te behandelen”, aldus Martin Weber. Tweede Paasdag zal de eerste kuur, die drie dagen zal duren, beginnen.

“We zijn verbaasd, blij en positief.” Weber realiseert zich dat het geen garantie is voor genezing, maar hij blijft zo veel als mogelijk optimistisch. “We gaan er helemaal voor en we hebben hoop. Al kunnen ze me er alleen al een aantal jaar bij geven. De wetenschap staat niet stil en misschien is er over een paar jaar een beter medicijn op de markt dat mij in dat geval helemaal zou kunnen genezen. Maar we gaan natuurlijk voor volledige genezing.”

Veel geld

Echter, een behandeling in het buitenland wordt niet gedekt door de Nederlandse zorgverzekering. Eveneens weet het stel niet wat ze kunnen krijgen van het ziekenfonds. Ze proberen een aanvraag te doen, maar zelfs al wil het fonds helpen zal dit niet voldoende zijn voor de hele behandeling.

Daarom hebben de twee kinderen van Martin en zijn vrouw Yvonne een stichting opgezet: ‘Stichting Geef Martin Toekomst’. Ook hebben ze een Facebookpagina opgericht waar mensen via een Tikkie of een bankrekeningnummer kunnen doneren. “We hebben het officiëel geregeld met de KvK en hoeven niets aan de belasting af te dragen, waardoor alles wat wordt gedoneerd naar de behandeling gaat.” Ze proberen in totaal 50.000 euro op te halen. “Stel, we krijgen teveel geld, of als Martin komt te overlijden, dan gaat het overgebleven geld rechtstreeks naar KWF Kankerbestrijding”, aldus Yvonne Weber.

Hulp uit de buurt

Inmiddels hebben ze 3500 euro. “Het is erg mooi om te zien dat er veel mensen willen helpen om geld op te halen voor de stichting. Mijn beste vriend gaat diensten verlenen tegen een vergoeding, zoals een auto wassen of de tuin zomerklaar maken”, aldus Martin Weber. “Ons buurjongetje gaat op de koningsmarkt staan en ‘alle centjes zijn voor Martin’ en een buurvrouw gaat lege flessen inzamelen met een vriendin”, voegt Yvonne Weber er aan toe. Het stel zit niet stil. “We hopen ook bedrijven te kunnen benaderen, die dan vanuit hun bedrijf kunnen storten.

“Ik wil zo graag mijn kleinzoon op zien groeien en bij mijn familie zijn. Ik wil nog heel lang genieten van hen. Ik hoop dat ze me in Duitsland kunnen genezen. 10 jaar er bij zou anders ook al fijn zijn. Nu leef ik in onzekerheid. Het kan een jaar, twee jaar of drie jaar duren. Als we niks zouden doen zou dat ook een halfjaar kunnen zijn. We hebben alleen maar hoop, dat mensen ons willen steunen”, aldus Martin Weber.

Wil je doneren?

Bezoek dan de Facebookpagina om te doneren via een Tikkie of doneer via onderstaand bankrekeningnummer:

NL 96 RABO 03 40 52 23 56
O.v.v. Stichting Geef Martin Toekomst

Door: Anne van SchothorstX