Schermafbeelding 2021-02-20 om 12.13.55

Tulpenactie Jeroen groot succes: Inmiddels 940 bossen uitgedeeld

Toen Jeroen Graafland zijn Opfleur-actie begon had hij niet verwacht dat het zo groot zou worden. Voor een donatie van 2 euro schenkt Jeroen een bosje tulpen aan een bewoner of zorgmedewerker in een verpleeg- of verzorgtehuis te Bodegraven-Reeuwijk. De giften stroomden binnen. Jeroen bracht eerder al 300 bossen bij Reehaven, De Schouw, de Herbergier en Ravenhorst langs. Inmiddels is Jeroen weer op pad gegaan en heeft hij maar liefst 640 gesponsorde tulpenbossen uitgedeeld op tien zorglocaties. 
‘Hier waren we echt even aan toe’

Jeroen heeft al bij veel mensen een kleurrijk bosje langsgebracht. Hoe dat gaat? “Mensen zijn overweldigd. Superblij. We krijgen reacties terug van: ‘Dit is het eerste wat ik dit jaar gekregen heb van iemand’. Mensen worden ook emotioneel.” Jeroen ging onder meer langs bij het Hospice. De bewoners en ook alle vrijwilligers kregen een bos. “Je merkt dat het bij mensen echt wel wat doet. Ze zeggen: ‘hier waren we echt even aan toe’. Ook vragen ze; van wie heb ik dit dan gekregen? Dat het een succes is, is wel duidelijk. Mensen voelen zich echt even opgefleurd. Er is even aandacht voor ze en ze krijgen een glimlach.”

“Gezien de coronamaatregelen ga ik niet langs alle deuren. De Thuiszorg die de boeketten meeneemt straalt ook helemaal; omdat ze het leuk vinden om uit te delen.” 

Jeroen deelde bossen uit in het Hospice, WierickeHoeve, September Wonen, Vijverhof, Meent, Miereakker, Westveen, Goede Ree, Ravenhorst, Huis van Alles en senioren met thuiszorg in Reeuwijk Dorp en voor een deel in Reeuwijk-Brug. 

‘Het leeft heel erg onder de mensen’

In het dagelijks leven is Jeroen interim manager. “Ik doe [de actie] naast mijn werk.” Zijn drijfveer? “Ik zie wat het met mensen doet en dat het hard nodig is om ze in deze tijden even op te fleuren. Ik word er blij van, ondanks dat het me relatief veel tijd kost.” Graficelly doneerde 850 kaartjes voor aan de bossen, met daarop de gevers: de 150 sponsors. “Het leeft heel erg onder de mensen.” CVC Reeuwijk heeft vanuit de businessclub besloten om 50 bossen te doneren, een bedrijf uit Rotterdam doneerde er 100. Jeroen heeft inmiddels donaties voor 1100 bossen en wil nu naar andere dorpskernen als Waarder, Driebruggen en Nieuwerbrug gaan kijken voor locaties. “Ik hoop dat er particulieren of bedrijven zeggen; we fleuren mensen op voor 2 euro.”

Landelijk sneeuwbaleffect

Op twee andere plekken in het land is het tulpen-initiatief overgenomen: onder Rotterdam en in Zeeland. “Het was mijn hoop dat het als een sneeuwbaleffect op andere plaatsen opgepakt zou worden.” aldus Jeroen. Hij wil mensen motiveren de actie op andere plekken in Nederland ook te starten.

1500 bossen

Jeroen is ambitieus. “Het liefst wil ik richting de 1500 bossen, dat is het volgende doel. Als het goed loopt gaan we verder. Daarvoor kunnen mensen mailen naar opfleur-actie@outlook.com

Ook kan een Facebook berichtje geplaatst worden met daarin het aantal bossen dat mensen willen doneren. Dan stuurt Jeroen daarvoor een Tikkie.X