Vervanging gevlucht molen De Arkduif

Dinsdag 2 maart a.s. wordt het gevlucht (roeden en hekwerken) van molen de Arkduif vervangen. In december 2019 liepen de wieken van molen De Arkduif in Bodegraven schade op tijdens een heftige windvlaag. Twee van de hekwerken raakten beschadigd en zijn later geheel verwijderd. Sindsdien draait de molen met slechts twee hekwerken op één roede.
Afgelopen jaar is onderzocht of herstel van de schade zinvol was omdat vervanging van de roeden al in het 6-jaren onderhoudsplan stond opgenomen. Het advies van de molenbouwer was de roeden in verband met roestvorming binnen enkele jaren te vervangen. De huidige stalen roeden dateren van 1976 en zijn dus al 45 jaar oud. Om deze reden is besloten niet tot herstel maar tot volledige vervanging over te gaan.

In het najaar 2020 is molenmakerij Vaags uit Aalten opdracht gegeven voor de werkzaamheden. De stalen roeden zijn in de werkplaats van Vaags gelast en voorzien van één hekwerk. Maandag 1 maart vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats. Dinsdag 2 maart zullen in de loop van de morgen de oude roeden verwijderd worden en de nieuwe ingehesen. Hiervoor wordt op het parkeerterrein een hijskraan opgesteld. De roeden zijn 22 meter lang.

In de dagen daarna zullen de twee ontbrekende hekwerken worden aangebracht. We hopen dat medio maart de molen weer compleet en volledig kan draaien en malen.

Dankzij de opgebouwde onderhoudsreserves en de schade-uitkering kunnen de kosten van een en ander volledig uit de eigen middelen worden voldaan.

 X