Tiny Houses

VVD Bodegraven-Reeuwijk gaat door met jongerenhuisvesting!

Een maand geleden vroeg de lokale VVD aandacht voor tiny houses omdat dit mogelijk een oplossing zou zijn voor het slepende probleem over jongerenhuisvesting. De enquête is al door heel veel mensen ingevuld. Mocht je dat nog niet gedaan hebben dan kan dat nog! Klik op deze link. Het kost een paar minuten tijd maar je levert een waardevolle bijdrage.
Als alle input is verwerkt, komt er vanuit VVD Bodegraven-Reeuwijk een presentatie aan de jongeren van de uitkomst. Dit is een combinatie van de wensen van de jongeren uit de enquête, maar ook de mogelijkheden vanuit de markt. “Hiermee voorkomen we dat we iets heel moois verzinnen, maar dat het financieel onhaalbaar is of bouwtechnisch niet mag.” zo stelt gemeenteraadslid Frank Rijkaart die namens de VVD dit project heeft opgezet. Het is de bedoeling dat de jongeren dan hun mening geven, zodat die verwerkt kan worden in een uiteindelijke presentatie voor de gemeenteraad.

Ondertussen zit men dus niet stil. “De eerste resultaten uit de enquête zijn al verwerkt in een eerste schets. Die hebben we voorgelegd aan een aantal lokale partijen met de vraag of ze iets konden en wilden betekenen. Alle partijen hebben dit enthousiast toegezegd. We mogen zelfs zeggen dat we veel meer medewerking krijgen dan waar we vooraf op hoopten. Het heeft de vorm van een werkgroep waarin we gezamenlijk aangeven dat dit probleem nu eindelijk eens getackeld moet worden, en de bereidheid tonen hieraan mee te werken.”

De VVD had besloten lokale partijen te benaderen voor dit lokale probleem. En toen ging het snel, want iedereen kent wel lokaal iemand met kennis die een bijdrage kan leveren. Zo werkt Rabobank Bodegraven mee voor het financiële deel, bouwbedrijf Goudriaan-Jongerius kijkt naar de bouwtechnische aspecten. De mensen van Ben Kraan Architecten kijken naar het ontwerp. Looye Vastgoed kijkt met de blik van een ontwikkelaar naar het project en hoe dit zodanig is neer te zetten dat het betaalbaar blijft voor deze maar ook toekomstige generaties. Het team van Merosch geeft input op het gebied van duurzaamheid. Iets waar dit project zich goed voor leent en wat ook een sterke wens was vanuit de enquête. Ook de betrokken wethouder kijkt met grote interesse naar dit project.

Rijkaart stelt dat dat de samenwerking met de genoemde partijen snel zijn vruchten af werpt: “Ik wist bijvoorbeeld niet dat toevoegen van duurzaamheid een korting op je hypotheekrente oplevert. Ik bespeur bij iedereen in deze groep een grote bereidheid iets te doen voor de jongeren van onze gemeente.”

Op de presentatieavond komt er een eerste denkrichting voor jongerenhuisvesting, daar kunnen de jongeren dan hun mening over geven. Ook komt Rabobank Bodegraven een uitleg geven over de financiële mogelijkheden. Een van de dingen die opviel uit de enquête was dat men niet altijd een beeld heeft van zijn of haar financiële mogelijkheden. “Zo stellen mensen 600 euro huur per maand te kunnen en willen betalen maar maar maximaal 60.000 euro te kunnen lenen. Deze bedragen stroken niet met elkaar.” Hierop sprong de Rabobank direct in en gaf aan graag mee te werken en uitleg te geven op deze avond. De avond wordt dus zeker de moeite waard. “Het is ook van belang dat de jongeren op komen dagen.” aldus Rijkaart. “Als iedereen massaal thuis blijft dan wek je de indruk dat het kennelijk niet zo’n groot probleem is. Ik kan dan vervolgens niet met de uiteindelijke uitkomst naar de gemeenteraad.”

Over de voortgang van dit project communiceert de VVD Bodegraven-Reeuwijk voornamelijk via Facebook. Updates en uitnodigingen komen daar als eerste te staan.

Ingezonden berichtX