VVD kiest andere invulling energiestrategie

blank

Op initiatief van de VVD hebben zaterdag 13 maart diverse lokale politieke partijen in Bodegraven-Reeuwijk overleg gevoerd. De bijeenkomst ging over het masterplan van de VVD voor het verstandig aanvliegen van de RES (Regionale Energie Strategie) en het daarmee financieel gezond maken van de gemeente. De VVD wil op een verantwoorde wijze de ambities op energiegebied realiseren, het Groene Hart beschermen tegen windmolens en er tegelijkertijd voor zorgen dat onze gemeente er financieel weer bovenop komt.  

blank


Op dit moment wordt er in de RES-scenario’s sterk ingezet op een combinatie van zon en wind. Dat tast het landschap aan, terwijl veel daken onbenut blijven. Ook geeft de financiële situatie van Bodegraven-Reeuwijk het risico dat de gemeente onder curatele komt te staan. De provincie neemt dan het bestuur over en de controle over belastingen en uitgaven valt weg. Dat betekent maximale belastingverhoging en verschraling van de voorzieningen. 

Regionale Energiestrategie 

In 2019 heeft de overheid aan 30 regio’s gevraagd om het landelijke Klimaatakkoord te vertalen naar een lokale uitwerking met als horizon 2030. Omdat er heel veel spelregels op zijn gelegd qua techniek, komt dit in de praktijk neer op het aanwijzen van locaties waar windturbines en zonnepanelen geplaatst moeten gaan worden. De VVD constateert dat de energietransitie op deze manier niet gaat werken en verzet in de hand werkt. De vraag is of we deze landelijke RES-trein die is gaan rijden regionaal nog van spoor kunnen laten wisselen. De VVD denkt van wel, en is overtuigd van de noodzaak hiervan. Dan is het wel belangrijk dat andere politieke partijen in Bodegraven-Reeuwijk én de rest van de regio Midden-Holland meedoen. Het is immers vijf voor twaalf voor het Groene Hart! 

Het plan: van tegenwind naar een zonnige toekomst! 

Uit de recente enquête onder inwoners bij het RES-traject bleek dat zon op daken en geluidsschermen geheel onomstreden is. Windmolens roepen relatief veel meer weerstand op, zodat deze gevoeliger zijn voor vertraging. Door als Bodegraven-Reeuwijk de regie te pakken en vol op zonne-energie in te zetten, kunnen de plannen veel sneller gerealiseerd worden zonder het landschap aan te tasten. Dan plukken we eerder de vruchten, behalen we onze regionale bijdrage en is de landelijke politiek weer aan zet om de vervolgstappen voor ná 2030 (met bijvoorbeeld grootschalige kernenergie en wind op zee) uit te werken. 

Financiële reddingsboei 

Een ander voordeel van deze proactieve aanpak, zijn de financiële kansen. De tekorten en schulden die de gemeente heeft, zijn normaal alleen bij te sturen door de OZB te verhogen. Omdat de gemeente toegang heeft tot goedkoop kapitaal, kan ingezet worden op een reeds in andere landen beproefd businessmodel. Door te investeren in een coöperatie met 2/3 overheid en 1/3 inwoners en bedrijven, kunnen alle onbenutte daken, bermen en parkeerplaatsen in onze gemeente gevuld worden met zonnepanelen. Zo vloeien de opbrengsten terug naar de lokale gemeenschap en blijft het Groene Hart open en bruikbaar voor andere bestemmingen zoals natuur of recreatie. 

Positief ontvangen 

Het plan is geen tovertruc maar realistisch, beproefd en onderbouwd. Voor de realisatie is het echter wel zaak dat we dit als politiek gezamenlijk en regionaal aanpakken. Ook de landelijke politiek kunnen we hier via de verschillende partijen snel en eenvoudig op aanhaken. De afdronk van het eerste overleg van afgelopen zaterdag is dat er breed politiek draagvlak bestaat voor de drie uitgangspunten, te weten: 

  1. geen windturbines in het Groene Hart
  2. regie houden over de eigen gemeente 
  3. en het laten terugvloeien van de opbrengsten naar burgers, bedrijven en gemeente. 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank